U trendu

Skupština Srbije izmenila Zakon o lokalnim izborima, potpise overavaju i lokalne uprave

Skupština Srbije usvojila je danas zakone o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je podnela Vlada Srbije.

Ti zakoni stupiće na snagu odmah, a ne, kao obično, osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku. Ocenjeno je da su izmene donete iz „naročito opravdanih razloga“ i da nema razloga da primena čeka.

Na današnjoj sednici nije pihvaćeen nijedan od predloženih amandmana na tražene izmene zakona.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima biće omogućeno da se overa lista potpisa podrške obavlja ne samo kod javnog beležnika, već i u opštinskim i gradskim upravama.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Poslanički i lokalni izbori u Srbiji su zvanično najavljeni za 21. jun, ali uprkos tome ima zahteva opozicije da se odlože bar za jesen.

Skupština Srbije je donela i Odluku o promeni članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koju je predložila Socijalistička partija Srbije.

Takodje danas, Skupština je izglasala i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te je sa 30.000 na 50.000 dinara povećana minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar