U trendu

Slobodan G. Marković: Oni koji traže vodju u Srbiji nalaze očinsku figuru i u Rusiji

Istoričar, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Slobodan G. Marković izjavio je da „oni koji traže vodju u Srbiji traže ga i u svetu, i tu nalaze Rusiju kao kompenzaciju za razna nezadovoljstava u životu“.

„Rusija je u mašti rusofila uvek personifikovana: Rusija cara, Rusija Staljina, Rusija Putina. Samim tim, biti proputinovski raspoložen ili biti rusofil vrlo često predstavlja lice i naličje iste stvari“, rekao je Marković za nedeljnik Vreme.

On je naveo da „postoji i kulturna rusofilija koja visoko ceni rusku kulturu, a skeptična je prema ruskim političkim sistemima“.

„Pošto rusofilija zahvata otprilike četiri petine gradjana Srbije, svakako je reč o heterogenoj grupi i da je identifikacija sa Rusijom izraz raznih nezadovoljstva. Psihoanalitički gledano, teško je ne primetiti u ovakvoj vrsti fiksacije potrebu za očinskom figurom“, rekao je Marković.

On je naveo i da se čini da je „osnovna podela u Evropi danas izmedju tradicionalnih političkih stanaka najšireg centra i populističkih stranaka, pokreta, a ne izmedju levice i desnice“.

„Pri tome populističke stranke su do te mere hibridne da se ranije podele levo-desno čine kao obesmišljene. Srbija je specifična po tome što u njoj dominira populizam, a on je, kao i drugde, hibridan: preuzima tradicionalne obrasce od desnice, a socijalnu retoriku od levice“, ocenio je Marković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar