U trendu

Šmit: Dodik mora da vodi dijalog, u ladici imam spremne odredjene mere za njega

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Kristijan Šimit izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik mora da vodi dijalog o političkoj krizi u BiH, ali nije isključio preduzimanje odredjenih sankcija prema Dodiku, ako on nastavi da preduzima korake koji bi značili kršenje Dejtonskog sporazuma.

„Sigurno će dobiti i odgovarajuće napomene, instrukcije da to uradi. Rekao sam već da u ladici imam spremne odredjene mere, ali želim, pre svega, da pokušamo naći rešenja koja su moguća“, kazao je Šmit za Televiziju Federacije BiH.

On je istakao da je prošle sedmice razgovarao sa predstavnicima Saveta za primenu mira u BiH, koji su mu potvrdili podršku, navodeći da „povrede ugovornih obaveza iz Dejtonskog sporazuma dovode do odredjenih mera“.

„Može se jedino zamisliti koje su to mere. Ne želim da pravim pritisak na bilo koji način, ali se to ne može isključiti. Ja samo još mogu još jednom da pozovem da oni koji su na odgovarajućim pozicijama kažu – hajde da napravimo neko racionalno razmišljanje“, naveo je Visoki predstavnik u BiH.

Šmit smatra da ima „mnogo razumnih glasova iz Republike Srpske“.

„Svako zna da je ovaj trenutak takav i da bi raspad države, disolucija, kako neki kažu, doveo do promene u celoj regiji. Ako bi se tako nešto desilo, onda bi se to moralo sprečiti“, naglasio je Šmit.

Govoreći o nastojanju vlasti RS da entitetu vrate nadležnosti preneta na državni nivo, Visoki predstavnik je ocenio da se takve stvari postižu konsezusom, racionalno i uz obrazloženja.

„Neki predstavnici u RS kažu – ovo i ovo je dobro, ovo mi se svidja, ovo ne. Ne može se jednostrano odlučivati i reći – evo, neću sada to, sad ja odoh sam svojim putem“, kazao je Šmit.

Prema njegovim rečima, neki predstavnici iz RS „pričaju sami sa sobom, što nije moguće u demokratiji“.

„To je pogrešno i, pre svega, to ide na teret i na štetu vlastitih gradjana“, istakao je Šmit.

Komentarišući Dodikovu pretnju da će, ako RS budu uvedene sankcije, taj entitet BiH uzvratiti „kontramerama“ prema Nemačkoj i SAD, Visoki predstavnik je rekao da „ne zna kakve sankcije Dodik može zamisliti kada je reč o Nemačkoj“.
„Možda neće više hteti kupovati kiselu vodu iz Nemačke“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)