SNS da shvati da su gradjani hteli više opozicije u skupštini

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je čestitao Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima, ali da ne može da razume zašto je naprednjacima problem da shvate da su gradjani želeli da u skupštini bude više opozicije.

Obradović je u intervjuu agenciji Beta rekao da je uputio čestitku lideru SNS-a Aleksandru Vučiću uprkos izbornim neregularnostima, odsustvu sučeljavanja vlasti i opozicije i uprkos ozbiljnom pritisku na gradjane metodama zastrašivanja.

On je ocenio da su gradjani želeli da Skupština Srbije ima mnogo više opozicije i to veoma različite i šarenolike i da to, kako je dodao, bude jedan parlament koji će oslikavati ono što gradjani Srbije zaista politički misle.

„Mislim da nije korektno od jednog izbornog pobednika, kakva je nesumnjivo SNS, da negira izborne rezultate opozicije. Treba priznati rezultate i šarenolikost u skupštini koja odražava ono što gradjani misli. Vučić može da formira vladu kako god želi. Zašto je sporno da se u skupštini čuje glas opozicije“, upitao je Obradović, čiji je Pokret u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) na izborima osvojio 13 mandata.

Obradović je naveo da predsednik Srbije treba tek da da mandat nekom da formira vladu i da su oni spremni da o tome razgovaraju sa svim učesnicima parlamentarnog života.

Njihovi uslovi su, prema njegovim rečima, jasni: protivljenje ulasku Srbije u EU i NATO, veća strateška saradnja sa Rusijom, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, borba protiv „bele kuge“ i podrška domaćoj poljoprivredi i privredi.

„To je naše polazište u budućim pregovorima za formiranje Vlade Srbije. Ako ima zainteresovanih da se vlada formira na ovim načelim i ciljevima, apsolutno smo spremni da budemo deo jedne takve vlade. Ako se vlast formira na ideji da se po svaku cenu ide u EU i NATO, mi ćemo biti žestoka opozicija takvoj vlasti“, istakao je Obradović.  

On je ocenio da će pokret Dveri, koji će u parlamentu imati sedam poslanika, a njihov koalicioni partner šest, „biti jedno veliko osveženje na parlamentarnoj sceni, jer će po prvi put ući jedna nova generacija srpskih političara“.

„Našim ulaskom biće pokrivene sve ciljne grupe o kojima niko do sada nije govorio. To su naši domaći privrednici, ratni vojni veterani, porodice poginulih, porodice koje imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima i koji su opljačkani od banaka na valutnim klauzulama. Njihov glas će se sada čuti i u skupštini“, rekao je Obradović.

Povodom predsedničkih izbora koji očekuju Srbiju sledeće godine, on je naveo da će razgovarati o predsedničkom kandidatu sa ostalim opozicionim strankama, ali da misli da je važno da patriotska koalicija ima svog kandidata na tim izborima.

„Tema predsedničkog kandidata će biti brzo aktuelna i mi ćemo biti spremni za razgovore, pre svega sa našim koalicionim partnerom DSS, a onda i sa svima drugima da vidimo šta je zapravo ponuda i način izlaska na te izbore. Ja mislim da je veoma važno da sadašnja patriotska opozicija ima svog kandidata“, kazao je Obradović.

Govoreći o promeni Ustava Srbije, on je rekao da je ona problematična, jer teži tome da se iz preambule i drugih odrednica izbaci da je Kosovo sastavni deo Srbije.

„Postoje stvari koje treba menjati, ali ne to. Ako iza promene Ustava stoji izbacivanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije mi smo apsolutno protiv toga“, istakao je Obradović.

On je rekao da je neophodno Ustavom povećati ovlašćenja lokalnim samoupravama i dati im veće prihode, ali da ne treba pojačavati partijske i druge birokratije u Novom Sadu, već sav taj budžet kojim raspolaže pokrajinska administracija dati lokalnim samoupravama.

„Mi smatramo da je autonomija pokrajine Vojvodine relikt komunističke prošlosti. Da su jedino autonomne pokrajine stvarane unutar Srbije i ni jedne druge bivše jugoslovenske republike i da to treba vratiti u jedan jedinstven poredak Srbije, a da treba povećati ovlašćenja lokalnim samoupravama“, rekao je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.