U trendu

Spahović: Partijski gaulajteri vredjaju sudije i tužioce, pritisak vlasti će rasti

Advokat i nekadašnji državani pravobranilac Sead Spahović ocenio je da će pritisak izvršne vlasti na sudstvo i tužilaštvo biti pojačan, jer ne kontroliše pravosudje koliko bi htela.

„To se vidi i po tome što je pravosudje često meta partijskih gaulajtera, koji vredjaju sudije i tužioce i optužuju ih za mito, iako su sami korumpirani“, rekao je Spahović za novi broj nedeljnika NiN.

Prema njegovim rečima, u pravosudju „ima vrlo kompetentnih ljudi i oni su enklava profesionalnog i poštenog odnosa prema svom poslu“.

On je naveo i da generalno postoje dva načina kako vlast utiče na pravosudje.

„Prvi, vaninstitucionalni je kada vlast vrši pritisak preko svojih medija, u kojima se naručuju presude, objavljuje ko je kriv, ko je lopov, ko je ukrao milione. Drugi je kada u predmetima koji su u toku vlast utiče preko predsednika sudova ili šefova tužilaštva“, naveo je Spahović.

Kako je rekao, „kod nas je institucija predsednika suda politička funkcija i na tom mestu se, nažalost, ne traži kompetencija, nego da budeš kao ‘protočni bojler'“, što „ne znači da nema predsednika sudova koji su vrhunski pravnici i nisu baš laki za obradu“.

Spahović je ocenio i da je „kriminal ovde srastao sa izvršnom vlašću“.

„Njih ne interesuje Skupština, jer oni ne teže zakonitom delovanju. Skupština interesuje tajkune, kako bi mogli legalno da se bogate. Kriminalcima trebaju MUP, BIA, VBA i Uprava carine. Nemaju oni vremena da se bave sudijama. Oni idu na to da ne dodje do sudjenja“, rekao je Spahović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.