U trendu

Španski mediji: Bivši kralj Huan Karlos u Dominikanskoj Republici

Španski mediji danas spekulišu da je bivši kralj Huan Karlos otišao u Dominikansku Republiku posle objave da napušta Španiju da bi omogućio svom sinu sadašnjem kralju da nesmetano obavlja svoje dužnosti, ali kraljevska palata odbila je da daje bilo kakve izjave.

Mediji pišu kao gotovu stvar da je bivši kralj napustio špansku teritoriju već juče kada je objavio da će otići, ali ni kraljevska palata ni vlada to nisu potvrdili.

Dnevnik ABC, koji podržava monarhiju, danas piše da je Huan Karlos, 82, otišao u Dominikansku Republiku. Listovi El Mundo i Vanguardia to isto pišu navodeći da ima nameru da neko vreme odsedne kod prijatelja u toj karipskoj zemlji.

Medjutim onlajn dnevnik El Konfidensijal piše da bi bivši kralj mogao da bude u Portugalu gde je bio kao dete, ali takodje u Francuskoj ili Italiji, ili kod rodjaka.

Kraljevska palata odbija da komentariše te spekulacije.

„Jedina informacija koju imamo je ona koja je juče objavljena na sajtu Kraljevske kuće“, rekao je jedan portparol.

Kraljevska palata objavila je juče pismo koje je Huan Karlos uputio svom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kome kaže da namerava da napusti Španiju da bi mu pomogaoda „obavlja svoje obaveze“.

U saopštenju kraljevske porodice navodi se da je Huan Karlos želeo da kralju Felipeu omogući vladavinu nesputanu posledicama onoga što su „odredjene stvari iz njegovog privatnog života ostavile u javnosti“.

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i podvukao istorijski značaj koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji posle fašističke diktature Fransiska Franka.

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogodjen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe Šesti odlučio je da se sredinom marta odrekne nasledstva svog oca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar