U trendu

Spasojević (FPN): Opozicija ima priliku da preuzme vlast u Beogradu

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević izjavio je danas da opozicija ima dobru priliku da preuzme vlast u Beogradu.

„Srpska napredna stranka (SNS) je i dalje u značajnoj prednosti i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić po običaju plaši svoje birače kako bi ih motivisao, ali opozicija u Beogradu ima dobru priliku da izazove naprednjake i da se približi preuzimanju vlasti“, ocenio je on za dnevni list Danas.

Spasojević je rekao da se to može desiti ukoliko opozicija uradi „sve što je do njih“, a SNS ne bude na „visini zadatka“.

On smatra da potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ima potencijal da postane liderka opozicije.

„Tepić ima solidan izborni potencijal. To ne znači da ima velike šanse da pobedi Vučića na predsedničkim izborima, ali bi mogla da napravi dobar rezultat i postane jedna od liderki opozicije“, kazao je Spasojević.

Opozicija predsedničke i parlamentarne izbore treba da shvati kao korak ka stvaranju uslova da se na nekim narednim izobrima ozbiljnije „zaljulja režim“, dodao je on.

Upitan da li je logično da SNS za gradonačelnika kandiduje predsednika Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića, koji nije njihov član, Spasojević smatra da je Šapić „prihvatljivo“ rešenje, jer SNS nema drugog kandidata.

„Svojom nejasnom ideološkom pozicijom, klijentističkim vodjenjem opštine Novi Beograd i sumnjivim doktoratom, Šapić se sasvim lepo uklapa u naprednjački milje, a sjedinjavanjem sa SNS, SPAS gubi deo birača koji nisu shvatili da je Šapić bliži naprednjacima nego opoziciji“, zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.