U trendu

Spasojević: Sprovođenje predloga EU je de fakto priznanje Kosova

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević ocenio je danas da bi sprovođenje predloga EU o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova značilo „de fakto“ priznanje kosovske nezavisnosti ako budu ispunjene sve stvari koje su u njemu navedene.

Spasojević je za agenciju Beta izjavio da bi sprovođenje tog sporazuma značilo „priznanje“ Srbije da je Kosovo „odvojeno od nje“.

„Ovde je sigurno da je to implicitno priznanje nezavisnosti. Ovo će znaciti ‘de fakto’ priznanje, ali Srbija može na različite simbolične načine zadržati tvrdnju, i dalje tvrditi da je Kosovo i dalje deo naše teritorije“, rekao je Spasojević.

Prema njegovim rečima, „ne mora se nužno Srbiji tražiti da simbolično i formalno prizna Kosovo, sve dok postoje mehanizmi koji uređuju odnose Srbije i Kosova u svakodnevnoj komunikaciji, kao što su uređeni odnosi bilo koja dva entiteta ili dve države“.

Spasojević je zaključio da će sprovođenjem predloga odnosi Srbije i Kosova biti uređeni kao odnosi dve države.

O predlogu sporazuma EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova juče su u Briselu razgovarali srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a prema navodima medija, obe strane su prihvatile taj predlog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar