U trendu

SPC: Neprihvatljiv predlog zakona o istopolnim zajednicama, suprotan Jevandjelju

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je za SPC predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv i očekuje da će biti uvaženi njeni argumenti, navodeći da je blagovremeno i u zakonom predvidjenom roku podneo Vladi Srbije primedbe i mišljenje.

„Ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevandjeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija“, saopštio je Sinod, prenela je Informativna služba SPC.

Kako je SPC naglasila, „nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost“.

Takodje je navedeno da „Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine“.

„Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem odredjenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo“, navedeno je u saopštenju.

Sinod SPC je naglasio da „prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.