U trendu

Specijalna izvestiteljka UN: Javni diskurs u Srbiji je toksičan, govor mržnje najviše šire …

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja Ajrin Kan izjavila je danas u Beogradu da je javni diskurs u Srbiji toksičan, a glavnu ulogu u širenju govora mržnje imaju tabloidni mediji.

„Uzimajući u obzir ulogu koju tabloidni mediji, ovde u Srbiji, igraju u širenju govora mržnje, zabrinuta sam jer Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne preduzima odgovarajuće mere protiv prestupnika, ne promoviše pluralizam u medijskim sadržajima i dozvoljava uvredljive kampanje uznemiravanje“, rekla je Kan novinarima.

Ona je pozvala srpske vlasti da „osiguraju da će REM biti nezavistan, efikasan i odgovoran“ i da će ispuniti svoju ulogu regulatora u skladu sa ustavom i zakonima Srbije, ali i medjunarodnim standardima.
„Kada su novinari etiketirani kao strani agenti, izdajnici ili neprijatelji države to podriva poverenje javnosti i povećava verovatnoću napada i pretnji novinarima i ograničava slobodu medija i demokratsku debatu, vodi u autocenzuru“, rekla je ona.

Kan je istakla da je ohrabrena planovima vlade da se medijski zakonski okvir unapredi, ali dodala da u Srbiji „postoji rascep izmedju onoga što je obećano na papiru i što se zapravo sprovodi u praksi“.

Javni diskurs u Srbiji ocenila je kao toksičan, a napadi na novinare, aktiviste, pripadnike etničkih i seksualnih manjina i sve koji kritikuju vlast dolaze, navela je, pre svega od političara i zvaničnika, a potpomognuti su tabloidnim medijima.

„Sloboda izražavanja nije dozvola za uznemiravanje, zastrašivanje i pretnje kritičarskim glasovima“, dodala je ona.

Kan je u Beogradu i Prištini boravila od 28. marta do 6. aprila i sastala sa predstavnicima vlada, sudstva, parlamenata, nezavisnih institucija, Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, sa borcima za ljudska prava i sa akterima civilnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)