U trendu

Špigel o Kosovu: Haos u američkom protektoratu

Američki predsednikDonald Tramp zaoštrava kurs svojih prethodnika, tretira Kosovo kao protektorat i cementira zahtev Vašingtona za uticajem u zadnjem dvorištu Evropske unije, piše nemački Špigel.

Kako prenosi Dojče vele (DW) nemački list navodi da se o novoj kosovskoj vladi odlučuje i u Berlinu: na Pariskom trgu, gde je i dalje zvanično jedno od radnih mesta ambasadora SAD Ričarda Grenela.

„Svadljivi diplomata istovremeno je i vršilac dužnosti direktora američkih obaveštajnih službi, kao i specijalni izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova, piše Špigel pod naslovom „Haos u američkom protektoratu“.

„Grenel bi za predsednika SAD Donalda Trampa trebalo da na diplomatskoj pozornici organizuje trijumf: trajno rešenje u najsiromašnijoj zemlji na strateški važnom Zapadnom Balkanu. Mirovni sporazum Srbije i njene bivše pokrajine, SAD žele izgleda da postignu razmenom teritorija uključujući i promenu granica – čemu se protivi većina zemalja EU. One smatraju da su promene granica na Balkanu krajnje opasne“, piše list.

Nemački list ocenjuje da „Tramp sada zaoštrava kurs bivših američkih predsednika“, Kosovo „tretira kao protektorat i cementira zahtev Vašingtona za uticajem u zadnjem dvorištu EU“ što, kako se dodaje, pokazuju dešavanja u vezi sa smenom kosovskog premijera Aljbina Kurtija 25. marta.

„Kada je njegova stranka na jesenjim izborima osvojila najveći broj glasova, bilo je jasno: mnogi gradjani su očigledno želeli da raskrste sa starim sistemom na Kosovu. Njegova vlada je bila prva u Prištini u kojoj glavnu reč nisu imali ratni veterani. On se takodje smatra borcem protiv korupcije“, piše Špigel.

List podseća da se Kurti izjasnio protiv promene granica i da je njegova vlada preživela samo sedam nedelja.

Vršilac dužnosti premijera optužuje SAD da su umešane u razbijanje njegove koalicije. Dok je kancelarka Merkel izrazila solidarnost sa Kurtijem, Grenel je očigledno odavno pripremao predsednike Srbije i Kosova na promenu kursa u Prištini, dodaje list.

Američki ambasador na Kosovu je otvoreno i javno slavio zbog Kurtijevog neuspeha. Ubuduće bi u Prištini ponovo na vlast mogla da dodje stranka Ramuša Haradinaja – bivšeg gerilskog komandanta koji već decenijama uživa naklonost Vašingtona, zaključuje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar