U trendu

Sporazum o prevozu opasnih materija stupio na snagu

Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata za prevoz gasa i nafte (ADR), koji su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu pre sedam dana, stupio je na snagu, a zahvaljujući tome, transport tih opasnih materija izmedju centralne Srbije i Kosova danas se odvija nesmetano.

Nepriznavanje ADR sporazuma bio je razlog zbog koga je Priština sredinom marta uvela recipročne mere Beogradu i na prelazima zaustavljala srpske kamione.

Kako je precizirala kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, sporazum koji je stupio na snagu 25. aprila, omogućuje slobodan prevoz opasnih materija u skladu sa Konvencijom ADR-a i sertifikatima koje su izdale nadležne prištinske institucije.

Tahiri je navela da je Sporazum važan na ekonomskom i trgovinskom planu jer uklanja prepreke koje je Srbija nametnula kompanijama sa Kosova pre više od osam meseci.
 
Prema njenim rečima, stupanje na snagu sporazuma doneće koristi ne samo kompanijama već i kosovskom budžetu.

Tahiri je dodala da je osam meseci radila na tome da se sporazum primeni.

Na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, 19. aprila beogradska i prištinska delegacija su se obavezale na slobodno kretanje roba, uključujući i opasne materije, bez prepreka i u skladu sa evropskim standardima.

Dogovoreno je obostrano prihvatanje sve dokumentacije u skladu sa ADR konvencijom  –  vozačkom i saobraćajnom dozvolom.

Tahiri je izrazila zadovoljstvo sprovodjenjem sporazuma, koje nadgleda EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je u Briselu nakon dogovora o „četiri fundamentalne“ oblasti za srpski narod, da je Beograd zadovoljan postignutim sporazuma, i da će od ponedeljka, 25. aprila preko administrativnih prelaza ponovo moći da prelaze kamioni koji prevoze opasne materije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar