SPP o prodaji centra Sava: Budući kupac dobio bi kvadrat po ceni od 253 evra

Stranka slobode i pravde (SPP) ocenila je da bi po jutros ponudjenoj ceni od 17,5 miliona evra za kupovinu beogradskog centra Sava, budući kupac dobio kvadratni metar korisne površine tog objekta za 253 evra što bi kako su naveli, „bila još jedna potvrda da se gradska svojina rasprodaje u bescenje“.

Navodeći da je „svima jasno da u vremenu korone i ekonomske krize niko normalan ne bi prodavao centar Sava“, iz SPP su upozorili da cena na novom nadmetanju „nije samo udaljena svetlosnu godinu od procenjene cene od 108 miliona evra iz 2016. godine, već je i za deset miliona niža u odnosu na prvu ponudjenu u ovom postupku“.
„Ukoliko bi se ovakva prodaja realizovala, to bi značilo da bi budući kupac dobio kvadratni metar korisne površine za 253 evra, što bi bila još jedna potvrda da se rasprodaje u bescenje gradska svojina. Time bi se nanela direktna šteta i ovoj, ali i budućim generacijama Beogradjana“, stoji u saopštenju.

Grad Beograd ponudio je ranije danas ponovo na prodaju najveći kongresni centar u Srbiji – centar Sava, ovoga puta po početnoj ceni od 17,54 miliona evra.

Prodaja javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar, navedeno je na sajtu Grada Beograda.

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleks, koji se nalazi na gotovo tri hektara gradjevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Rok za prijavu zainteresovanih kupaca ističe 6. novembra, a potrebno je i da se uplati depozita od 1,7 miliona evra.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.