U trendu

Sramne optužbe ambasadorke Kosova u SAD: Srbija priča svoju bajku svetu

Ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku iznela je niz optužbi na račun Srbije, rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sedne za pregovarački sto u Briselu.

Srbija uslovljajva dijalog uklanjanjem taksi, kazala je Čitaku i ponovila da je odluka o taksama direktan odgovor na „agresivnu i brutalnu“ kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim rečima, takse nisu problem već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto sa Prištinom u Briselu.

Ona je na sednici SB UN posvećenoj Kosovu više puta ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gde, prema njenim rečima, postoje pravi problemi.

„Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo telo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svetu, izmišljenje priča u koji ni sami ne veruju“, rekla je Čitaku i dodala da su sednice izgubile svoju svrhu.

Ona je pozvala članice bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

„Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame“, kaže ona.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beogradovu „neokolonijalnu“ reakciju.

Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi ona i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Ona je optužila Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda tzv. kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije pre 20 godina, Čitaku kaže da je sad trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bëzbednosti u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar