U trendu

Srbija glasala protiv rezolucije UN o Krimu

Srbija je glasala protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se od Rusije traži da što pre prekine „privremenu okupaciju“ Krima, ukrajinskog poluostrva koje je pripojila 2014.

Za usvajanje rezolucije koja se odnosi se na militarizaciju Krima, Sevastopolja i delova Crnog i Azovskog mora, glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane.

Prema podacima sa sajta UN, rezoluciju su, izmedju ostalih, podržale Sjedinjene Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Osim Srbije, protiv su glasale i Rusija, Kina, Kuba, Severna Koreja, Belorusija, Jermenija, Kirgistan, Iran, Sirija…

Sve bivše jugoslovenske republike podržale su rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine (BiH) koja je bila uzdržana.

Rezoluciju su podržale i Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija i Grčka.

U rezoluciji usvojenoj 7. decembra poziva se „Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije“.

Takodje, zvanična Moskva se poziva da odmah prekine sa „daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine“.

Rezolucija nije obavezujuća, ali ima političku težinu, a predložilo ju  je 40 zemalja, medju kojima su Velika Britanija, Francuska, Nemačka,  SAD, Australija, Kanada i Turska.

U sukobu proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar