U trendu

Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su danas 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, medju kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Si Djinping.

Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Medju sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog medjunarodnog radija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pre početka sastanka dočekao je kineskog predsednika Si Djinpinga ispred Palate Srbija u Beogradu, uz počasnu topovsku paljbu i Gardu Vojske Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.