U trendu

Srbija ima podršku SAD na putu ka EU

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland prenela je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da SAD podržavaju Srbiju na njenom putu evrointegracija i da su spremne u tome da pomognu, a Nikolić je ocenio da je Srbija zaslužila da što pre bude primljena u punopravno članstvo EU, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

„Partnerstvo naše dve zemlje jača našim zajedničkim radom i Amerika je vrlo zainteresovana da Srbiju vidi u porodici evropskih naroda“, rekla je Viktorija Nuland, koja je pozdravila napredak koji je Srbija iskazala prolazeći kroz reforme koje imaju za cilj modernizaciju zemlje, navodi se u saopštenju.

Nikolić je rekao da je „Srbija uložila mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu, a svojim reformama i uređivanjem države u prethodnih nekoliko godina svakako je zaslužila da što pre bude primljena u punopravno članstvo EU“.

Predsednik Srbije kazao je takođe da je dobro što britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti UN, „jer bismo se ponovo sukobljavali, umesto da svi zajedno radimo na boljoj budućnosti, gubimo vreme podsećajući se na prošlost naših međusobnih sukoba“.

Poražavajućim je, međutim, ocenio to što je „već sledeći dan istu takvu rezoluciju doneo Evropski parlamet, i to na predlog poslanika iz Hrvatske, koja je trebalo da se seti srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu i posle njega“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je Viktoriji Nuland i da Srbija neće odustati od napora da stabilizuje situaciju u regionu, „uprkos tome što očigledno nisu baš svi u okruženju spremni da podele težinu tog posla“ sa njom.

„Srbija postupa odgovorno prema budućnosti regiona ne odgovarajući na pojedine sporadične provokacije od naših suseda, a to ne doživljavamo kao našu slabost, već kao investiciju u bolji život građana“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.