U trendu

Srbija je element stabilnosti u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsednikom Senata Italije Pjetrom Grasom, koji je pohvalio ekonomske mere Vlade i njenu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik italijanskog Senata je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji veoma važno i za italijansku spoljnu politiku, jer je Srbija „element stabilnosti u regionu“, saopštila je Vlada.

„U Italiji prepoznaju da sve mere koje preduzima Vlada Srbije imaju za cilj rast i razvoj zemlje i da one dobijaju pozitivne ocene“, kazao je Graso, pohvalivši i uspeh Srbije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i saradnju dve zemlje u toj oblasti.

Graso je istakao da je Vučić zbog svog angažovanja na održavanju regionalne stabilnosti stekao „ugled državnika koji spaja sve zemlje na Balkanu“.

„Pravi politički lider mora unapred da predviđa potrebe naroda i premijer Vučić u Evropi važi za takvog lidera“, istakao je Graso.

Vučić je zahvalio Grasu na kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu, a posebno na zalaganju italijanskih zvaničnika za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Srbija i Italija imaju odličnu ekonomsku saradnju, rekao je Vučić i pozvao italijanske kompanije da iskoriste povoljne mogućnosti ulaganja u Srbiji.

Vučić i Graso su danas prisustvovali potpisivanju ugovora o donaciji italijanske Vlade od 800.000 evra za izvođenje radova na unapređenju sistema zaštite od poplava u opštinama Loznica, Krupanj, Osečina i Kladovo.

Graso je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Graso je ponovio da Italija podržava Srbiju na putu ka EU i pohvalio ponašanje Srbije u izbegličkoj krizi.

„Srbija ima punu podršku Italije za punopravno članstvo u EU“, rekao je Graso i dodao da je još pre godinu dana italijanski Senat doneo odluku u kojoj se ističe važnost otvaranja poglavlja, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

On je rekao da odnosi dve zemlje treba da jačaju u dva pravca: političkom i ekonomskom i naglasio da će podsticaj jačanju privredne saradnje osnažiti politički cilj, a to je približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Graso je rekao da Italija izuzetno ceni uspešno sprovođenje reformi i izrazio zadovoljstvo zbog ostvarenja značajnog napretka Srbije u izveštaju Evropske komisije.

Predsednik Srbije je istakao da su bilateralne odnosi dve zemlje izvanredni i izrazio zahvalnost zbog nedvosmislene podrške Italije evropskom putu Srbije, navodi se u saopštenju.

„Srbija ima čime da se pohvali i neće odustati od namere da postane punopravan član Evropske unije. Mnogo toga pozitivnog je učinjeno“, rekao je Nikolić.

Istovremeno, predsednik Srbije se zahvalio na tome što italijanski vojnici u sastavu Kfora predano čuvaju srpske svetinje.Predsednik Srbije je rekao da po pitanju ekonomske saradnje, italijanske investicije daju snažan podsticaj jačanju privrednih veza dve zemlje.

Graso je ranije danas razgovarao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.