U trendu

Srbija, Mađarska i Austrija potpisale memorandum o saradnji u borbi protiv ilegalnih migracija

Lideri Srbije, Mađarske i Austrije danas su u Beogradu potpisali memorandum o razumevanju te tri države radi jačanja trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Memorandum su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, posle plenarnog sastanka delegacija.

Oni su prethodno održali drugi trilateralni sastanak o borbi protiv ilegalnih migracija.

Prvi sastanak posvećen ilegalnim migracijama Vučić, Nehamer i Orban imali su 3. oktobra u Budimpešti.

Vučić: Ne bismo prezimili zimu bez razumevanja Viktora Orbana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Beogradu izjavio da bi Srbija teško prezimila da nije bilo razumevanja premijera Madjarske Viktora Orbana.

Posle sastanka s Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom o suzbijanju ilegalne migracije, Vučić je podsetio da je „Madjarska dopustila da smestimo gas u njihova skladišta“.

„Danas imamo neverovatne potrošnje struje na ovako lepe dane, ali imamo svega i imaćemo, zahvaljujući našem velikom prijatelju Viktoru Orbanu i njegovoj Vladi“, dodao je predsednik Srbije.

Svoj prvi sastanak o ilegalnim migracijama Vučić, Nehamer i Orban imali su 3. oktobra u Budimpešti.

Nehamer: Saradnja sa Srbijom i Mađarskom neophodna jer je sistem azila EU neuspešan

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja morala da se okrene saradnji sa Srbijom i Mađarskom u borbi protiv ilegalnih migracija zato što se sistem azila Evropske unije pokazao kao neuspešan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Nehamer je rekao da su tri zemlje „osnovale partnerstvo“ za borbu protiv ilegalnih migracija, eksploatacije ljudi i organizovanog kriminala“.

„To je neophodno jer se sistem azila EU pokazao kao neuspešan. Došli smo do tačke u kojoj neke države EU nalaze nove vidove saradnje van onoga što je moguće unutar Unije, jer ono što ona trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno“, kazao je Nehamer.

Nehamer je zahvalio Vučiću na zalaganju da „azilantski turizam“ državljana Indije, Tunisa i drugih zemalja bude okončan.

„Predsednik Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, imali smo rast broja azilanata, recimo iz Indije. To nama mnogo znači, nije nas ostavio na cedilu“, naveo je Nehamer.

On je kazao da dve članice EU, Austrija i Mađarska, danas iz Beograda šalju „jasan signal Briselu“ da je Srbija „pouzdan partner“.

Naveo je da je Austriji, uz borbu protiv „azilantskog turizma“, važno da razvija i policijsku saradnju sa Srbijom, navodeći da će njegova zemlja, uz slanje dodatnih 100 policajaca, uputiti i tehničku podršku za zaštitu granica.

„Austrija je među zemljama EU koje su najviše opterećene zahtevima za azil, samo jedna zemlja u Uniji je ispred nas. Do kraja godine imaćemo više od 100.000 zahteva za azil“, dodao je Nehamer.

Vučić: U odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj ilegalnih migranata u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen broj registrovanih migranata u Srbiji, a da se najveće povećanje odnosi na migrante iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Maroka, Burundija i drugih država, zbog čega će uskoro biti suspendovan vizni režim sa nekim zemljama iz kojih migranti dolaze.

Vučić je na konferenciji za novinare u predsedništvu, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, rekao i da je dogovoreno da se migranti koji nemaju nikavu šansu da dobiju azil u tim zemljama, avionom deportuju iz Srbije u zemlje porekla.

„Nemamo više slobodni vizni režim sa Tunisom, usaglašavanjem spoljnje politike uskoro sa još dve zemlje imaćemo isti vizni režim kao EU. Važan je dogovor o readmisiji, oko proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil a žele da ostanu na našoj teritoriji. Moraćemo da obezbedimo avione za njih, a troškove ćemo podeliti sa Austrijom i Madjarskom“, rekao je Vučić i dodao da će se troškovi deliti po „fer raspodeli“.

Vučić je rekao da migranti u Srbiju najčešće dolaze iz Severne Makedonije – 51 odsto i Bugarske – skoro 33 odsto.

„Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku Madjarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, uključujući i automobile sa termovizijskim kamerama, i da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug“, kazao je Vučić.

Dodao je da ni Srbija, kao ni druge zemlje, ne želi da bude „parking za ilegalne migrante“, i da ima problema na severu zemlje gde se koncentrišu migranti koji pokušavaju da predju u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar