U trendu

„Srbija nikada nije bila okupator Crne Gore“

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) osudio je kao besmislene izjave poslanika vladajuće koalicije u Crnoj Gori da je Podgorička skupština 1918. bila nelegitimna i da je prisajedinjenje Kraljevine Crne Gore Srbiji bilo nelegalno, protivno međunarodnom pravu i praktično ravno okupaciji.

„Besmislene su optužbe pojedinih poslanika sa Cetinja da je Srbija okupirala Crnu Goru na današnji dan pre sto godina, dokle god žive u narodu Njegoševe reči i dokle god je na Cetinju kruna Kralja Stefana Dečanskog Nemanjića, svedok srpske srednjovekovne države“, izjavio je poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

On ističe da „Srbija nikada ne može biti okupator Crne Gore, jer bi to bilo isto kao da je neko u Šumadiji nazove okupatorom ili u istočnoj Hercegovini“.

„Koliko god velika bila želja za vlašću i samostalnim trošenjem novca aktuelne crnogorske vlasti i koliko god se koristio represivni aparat, ipak se istorija ne može tako lako krivotvoriti, niti pokidati veze između pripadnika istog naroda koji žive u dve države“, rekao je Gojković, a prenosi se u saopštenju POKS-a.

Podseća da je Podgorička skupština predstavljala konačni korak u vekovnoj težnji ka ujedinjenju Srbije i Crne Gore, a da je njeno održavanje nadgledala i međunarodna komisija iz Berna koja je izdala pravilnik o radu skupštine.

„Želja srpskog naroda za ujedinjenjem bila je tolika da su sve odluke skupštine donete skoro jednoglasno“, ističe POKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.