U trendu

Srbija od Hrvatske traži da hitno reaguje zbog Statuta Vukovara

Srbija će danas Hrvatskoj uputiti najoštriji protest zbog odluke Gradskog veća Vukovara da promeni Statut grada po kojima dvojezične table nisu predviđene na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama i kojima se zahteva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podleže posebnoj molbi i plaćanju takse.

„Srbija upozorava Hrvatsku da je dužna da poštuje međunarodne preuzete obaveze. Tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na tu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je ocenilo da se usvojenim izmenama statuta direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma, čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba.

Protestna nota biće uručena otpravniku poslova ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je danas izmene gradskog Statuta po kojima na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru nisu predviđene dvojezične table sa natpisima na latinici i ćirilici.

Za izmene je glasalo deset odbornika vladajuće koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom dok je deset odbornika iz opozicije koju predvodi Socijaldemokratska partija bilo protiv. Presudio je glas odbornice Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Slavice Jelinić koja je podržala izmene statuta grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar