U trendu

Srbija podržala Rezoluciju GS UN kojom se od Rusije zahteva prekid rata u Ukrajini

Srbija je danas podržala rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se od Rusije zahteva da momentalno prekine rat u Ukrajini.

Za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu glasalo je 140 zemalja, uključujući sve sa Zapadnog Balkana, 38 je bilo uzdržano, a protiv su glasale Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja.

Za taj neobavezujući dokument glasala je jedna zemlja manje nego za rezoluciju usvojenu 2. marta, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Srbija je podržala i tu rezoluciju.

U danas usvojenoj rezoluciji izražava se žaljenje zbog „teških humanitarnih posledica“ ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i opsade gusto naseljenih ukrajinskih gradova.

Rezolucijom se zahteva omogućavanje dostavljanja humanitarne pomoći ugroženima u Ukrajini.

Rusija je današnju rezoluciju osudila kao „antirusku“, a one koji su je podržali optužila je da nisu zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je posle glasanja da je „međunarodna zajednica ponovo progovorila“, navodeći da GS UN „zahteva momentalnu obustavu neprijateljskih akata“ od Rusije, naročito prema civilima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.