U trendu

Ovo bi mogla da bude nagrada Srbiji ako prizna Kosovo

Ako ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova ne uspe, ne vidim šta je plan B, kaže bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter, koji dodaje da će se na kraju sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su SAD i EU i na sporazum lidera na terenu.

Karpenter smatra da unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu još nisu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.

On, međutim, ne vidi plan B za razgraničenje, jer ne veruje da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogereni, vodio nečem konkretnom.

„Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali, mislim da tako nešto još nije na stolu“, naveo je Karpenter.

Kaže da je članstvo u EU dalek put tokom kojeg treba ispuniti razne uslove i da to nije dovoljno, te navodi da osnivanje fonda od 10-15 milijardi dolara za stabilizaciju prilika u Srbiji i na Kosovu, u kojem bi mogle da učestvuju i SAD, ne bi bilo izvan mogućnosti EU.

Na pitanje da li je aktuelna američka administracija više od prethodne zainteresovana da reši pitanje Kosova, aktuelni direktor „Pen Bajden centra“, a bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, kaže da ne misli da su uložili više diplomatskih napora, ali im odaje priznanje jer „žele da istraže svaki ugao i iskoriste priliku da se spor reši“.

„Na kraju će se sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su Amerika i EU i na sporazum koji postignu lideri na terenu, što neće biti nimalo lako, bez obzira na to ko je na vlasti u Vašingtonu“, rekao je Karpenter i dodao da, na primer, podrška ideji o razmeni teritorija nema veze sa partijskim podelama u Americi, jer je ima i među demokratama i među republikancima.

Upitan da li je dogovor moguć za vreme Trampove administracije, kaže da je to moguće pod određenim okolnostima, ali da mu se ne čini da su unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.

Karpenter ocenjuje i da je iz perspektive Moskve bolje da se održi konflikt između Kosova i Srbije jer to, kaže, dozvoljava Rusiji da se predstavlja kao čuvar srpskih interesa i protivnik Kosova.

Navodi i da je sezona izbora na Kosovu i u Srbiji loš momenat za dogovaranje međunarodnih sporazuma, te da je i činjenica da Kosovo nema premijera velika prepreka napretku.

„Ne bih rekao da je dogovor nemoguć, ali se čini malo verovatnim.“

Karpenter je ponovo odgovorio i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, za kojeg je ranije rekao da se meša u američku politiku time što poziva Srbe u SAD da glasaju za Trampa, na šta je Dačić rekao da „niko nije pominjao mešanje kada su Albanci glasali za Klintona ii kongresmena Eliota Engela“.

Karpenter navodi da Dačić ima pravo da podržava koga hoće, ali da, kaže, nije pametan diplomatski potez da ministar spoljnih poslova Srbije polaze sve nade u jednu političku partiju.

„Oko Srbije i Zapadnog Balkana generalno u Americi postoji konsenzus obe partije i mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se nešto politizuje“, naveo je bivši savetnik Džozefa Bajdena, koji je, inače, aktuelni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD.

(Tanjug)

8 komentara
 1. Anonimni

  Bla, bla… Truć. Srbija je u teškoćama jer joj je natalitet loš. I u teškoćama jer joj pametni ili stručni i to zdravo i pragmatično sposobni i stručni odlaze bez povratka. Srbija je u teškoći jer nosi robovski jaram oko vrata nametnut od onih koji su je sistemski satanizovali. Srbija propada je je negativna selekcija ovladala Društvom Srbija propada zbog negativne selekcije… Ali Srbija Ne propada jer je u finansijskim teškoćama jer to nije primarno. Niti će se spasiti ako prizna i pusti Kim. Sve ostalo je demagogija i bla, bla, truć

 2. Anonimni

  Ne mozemo ici napred,a pri tom drzati oci zatvorene.Kosovovska samostalnost je surova cinjenica,bez obzira sto je ona za sve nas bolna i neprijatna.Pa ako je vec tako,mislim da je predlog americkog politicara,potpuno na mestu. Srbija zivi u velikim finansijskim teskocama.Krediti koje treba otplatiti,sa velikim kamatama,guse standard gradjana, i ne dozvoljavaju da srbija ekonomski iskoraci u stabilnost.Svideo mi se nacin razmisljanja americkog politicara,koji je izneo svoje misljenje,da bi srbiji tebalo dati jednu finansijsku „inekciju“ od 15 – 2O milijardi dolara,uslovljeno sa priznanjem Kosova.Svakako nije dobro.Ali ako vec mora da se prizna,treba i srbija nesto da dobije,zar ne.!

  1. Anonimni

   Srbija je u loshem finansiskom stanju zbog korupcije, nepotizma i javasluka na prvom mestu. I to nikakava finansijska inekcija ne moze da popravi. A sto se tice „surove cinjenice“ o samostalnosti – koliko je to zapravo jaka cinjenica, koja nije podlozna promenama u blizoj ili daljoj buducnosti, govori i sam pristip zapada, da se po svaku cenu od Srbije trazi priznjanje. Ergo, ako su vec „nezavisni“ sta ce im priznanje… Ako ih svemocni zapad priznao, sta ce im Srpsko priznanje…

 3. Anonimni

  Bla, bla, …, truć!

 4. AA ( americki alah)

  postoji resenje, vratiti Srbiji sve njene teritorije koje je dobila aljbanija, sve: Valonu,i sve do Draca i Tirane, a aljbanska govna poslati za ameriku

 5. Anonimni

  Ljudi glavna fora je da im neko odavde (citaj neki sadasnji ili buduci izdajnik) da pravni okvir, potpis, na dokument sa kojim onda oni mogu da explatishu rudna i ostala bogatstva na Kosovu i Metohiji. To je sve, jer bez tog pravnog pokrica, zapadni kapital ne moze da radi sta hoce, jer postoji rezolucija UN-a i sutra mogu biti tuzeni za odstetu. Da ne govorimo da zele pravno pokrice, kako bi sutra mogli da kazu Kini, Rusiji ili nekom trecem, kako eto, medjunarodno pravo postoji i oni nemaju pravo da rade to isto sto zapad radi, nekim drugima… jer smo evo, „mi Srbi“ sami to potpisali – kao, nisu nam oni silom oteli. Sada se samo vrshi pritisak, i ceka izdajnik velikog kalibra u Srbili koji ce to da im odradi.

 6. Anonimni

  Pa ako nas nece da se ne zamlacujemo vise… A tih 15milijardi treba da nam bude nagrada ili 10% kompenzacije za ono sto su nam unistili?

 7. Dario

  A najvažniji dio njegove izjave : Kosovo nije jedini uslov za ulazak u EU, dalek je put do tamo i ima još mnoooogo uslova…Kraće rečeno – NIKAD (što i nije nikakva šteta). Samo me interesuje šta na ovo kaže ONAJ, čija je mantra : Evropa nema alternativu ?

Napišite komentar