U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ sa Bobanom Stojanovićem o izbornom …

Boban Stojanović, doktorant Fakulteta političkih nauka kaže da su izborni sistem Srbije, u godini pandemije, obeležile najveće promene od 2000. godine, jer su izbori održani po dvostrukim pravilima: jedna su važila do vanrednog stanja, a druga nakon vanrednog stanja.

Izborni prag na prošlim izborima je smanjen sa 5% na 3% što je sigurno uticala na jedan broj političkih aktera da uđu u izborni proces.

„Smanjen je s obrazloženjem da se želi veća pluralnost parlamenta i da se građanima da šansa za bolju i veću predstavljenost. Pravi razlog je, međutim, namera da se više izbornih aktera privuče na izbore kako bi narodna skupština izgledala iole šarenoliko“, navodi Stojanović

Izmenjena su i pravila o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora kako bi se svi lokalni izbori održali istovremeno sa parlamentarnim. Narodna skupština je izmenila zakon (član 2) tako da se sada izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata pethodnih odbornika što ostavlja širok prostor za organizaciju lokalnih izbora.

Takođe, izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima u maju 2020. godine, omogućeno je da se overa potpisa podrške za lokalne izbore obavlja ne samo kod javnog beležnika, već i u opštinskim i gradskim upravama. Ova izmena je pokrenula lavinu optužbi u vezi sa tim ko je kome „sakupljao“ i „overavao“ potpise, a nakon traženja zvaničnih podataka od RIK-a o overivačima potpisa potvrđene su optužbe za veliki broj izbornih aktera.

Sve ove promene su samo pojačale nepoverenje građana u izborni proces, koje je, po rečima Stojanoviča teško povratiti.

Uz još niz obrazloženja u vezi sa promenama izbornih pravlima, poput onih da su izbori skupi, građani se dodatno demotivišu da na pravi način iskoriste svoje neotuđivo građansko i demokratsko pravo da biraju i da budu birani.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete pogledati analizu o izbornom sistemu u periodu pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore sa Bobanom Stojanovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.