Srbija u EU do 2020. nije realan rok

Menadžerka projekta PLAC Marija Pejčinović Burić, koji pruža podršku Srbiji u pripremama za pristupanje Evropskoj uniji, održala je danas u EU info centru u Beogradu predavanje o iskustvima Hrvatske u procesu evrointegracija.

Burić, koja je aktivno učestvovala u pregovorima Hrvatske o članstvu, kazala da se „pravi i teški pregovori u procesu evrointegracija zapravo održavaju kod kuće“.

„Nije isto kada u pregovore ulazi zemlja u tranziciji, kao što su to učinile Hrvatska i Srbija, i kada pregovara neka druga zemlja koja ima razvijenu tržišnu privredu. Kod zemalja u tranziciji menja se čitavo društvo“, rekla je Marija Pejčinović Burić.

Odgovarajući na pitanje da li je rok srpskih vlasti za ulazak u Uniju do 2020. godine realan, Burić je kazala da taj rok nije realan, ali da ništa nije nemoguće.

Kao jedan od važnih elemenata u okviru pregovaranje Burićeva je navela odredjivanje roka, ali je dodala da taj posao može biti nezahvalan i da odlaganje utiče na podršku javnog mnjenja za pristupanje EU.

„Hrvatska je očekivala da će pregovaranje trajati od 2005. do 2009. godine, ali se pregovaranje konačno završilo tek 2013. godine. Problem je kada odredite prerane rokove, iako su oni opravdani“, kazala je ona.

„Kosovo će biti velika tema na putu Srbije ka EU koja će ulaziti u sve ostale teme“, naglasila je manadžerka projekta PLAC.

Ona je rekla je da se hrvatsko iskustvo u pregovaranju sa EU može primeniti na pregovore drugih zemalja, uključujući i Srbiju, naravno uz specifičnosti svake od njih.

Burić je ukazala da je pregovaranje sa EU politički proces, pun tehničkih detalja, ali da i najmanji tehnički detalj može postati političko pitanje.

„U pregovorima se moraju ispuniti odredjeni politički uslovi, to su iskusile i Hrvatska i Srbija. U jednom trenutku se unutar EU donosi politička odluka da li ste spremni ili niste“, rekla je šefica PLAC projekta.

Po njenim rečima, na iskustvu Hrvatske može se videti da je najbolje krenuti sa strategijom, pa potom preći u detalje na putu ka EU.

„Proces pregovaranja mora biti što je više moguće transparentan i na tome je Hrvatska insistirala“, rekla je Burić.

Ona je naglasila da su na putu u EU tranzicija i integracija medjusobno povezane i dodala da je važan put, a ne cilj.

„Proces pomaže zemljama u tranziciji da sprovedu reforme, ali uz dodatnu tehničku i finansijsku pomoć“, zaključila je Burić.

Po njenim rečima, EU voli „pakete“ kada prima nove članice, ali da neće primoravati zemlje da čekaju doveka, ako druga strana ne ispunjava kriterijume.

„Srbija i Crna Gora pregovaraju zajedno, tačno je da je Srbija kasnije ušla u taj proces, ali ona može da sustigne Crnu Goru u postignutom“, naglasila je Burić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.