U trendu

Srbija u ponedeljak otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija će u ponedeljak u Briselu u pristupnim pregovima sa EU otvoriti dva nova poglavlja koja se odnose na ekonomsku i monetarnu uniju (17), odnosno statistiku (18).

Na medjuvladinoj konferenciji EU – Srbija učestvovaće evropski komesar za proširenje Johanes Han, objavljeno je na sajtu EU.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je sredinom nedelje da je sedam poglavlja bilo tehnički spremno za otvaranje.

Prema njenim rečima, 19 zemalja Unije su dale saglasnost za otvaranje najmanje tri poglavlja, bilo je zemalja koje su potvrdile četiri ili pet poglavlja, neke su bile za otvaranje jednog poglavlja, a neke ni za jedno, ali kako se odluka donosi konsenzusom, postignut je dogovor da se otvore dva poglavlja.

Radio slobodna Evropa je pozivajući se na diplomatske izvore prenela da su u jednom trenutku zemlje članice ozbiljno razmatrale mogućnosti da ne otvore nijedno poglavlje zbog nedovoljnog napretka na planu vladavine prava.

Diplomatski izvori RSE su naveli da je do promene stava došlo nakon zaoštravanja klime na relaciji Priština-Beograd i da su neke zemlje EU smatrale da bi otvaranje novih poglavlja moglo služiti kao „moralna kompenzacija za ‘udarac’ koji je Srbija zadobila kosovskim tarifama“.

Ovi diplomatski izvori su takodje podvukli da medju većim članicama EU vlada mišljenje da bi otvaranje novih poglavlja služilo i da se ne ugroze šanse za mogući uspeh u dijalogu sa Prištinom.

Srbija je do sada otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, a dva su privremeno zatvorena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.