U trendu

Srbiju čeka dug i mukotrpan posao u pregovorima o poglavlju 23

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas da Srbiju čeka „dug i mukotrpan“ posao u pregovorima sa Evropskom unijom o poglavlju 23 jer, kako je naveo, to poglavlje je najteže za pregovaranje.

„Nas čeka dug i mukotrpan posao. Ne možete ni da slutite koliko je istinito kada kažete da je to pregovaračko poglavlje najteže pregovarati. Mi moramo da dorastemo tom zadatku, ništa manje nego na način kako smo dorasli izradi akcionog plana“, kazao je on novinarima u Klubu poslanika u Beogradu.

Selaković je kazao da je „Srbija svoju sreću iskovala Akcionim planom za 23. pregovaračko poglavlje“ koje je prihvatilo svih 28 članica EU.

On je dodao da Akcioni plan za poglavlje 23, koji je usvojen i koji će Srbija sprovoditi, ne podrazumeva promenu onog dela zakonodavstva koje se odnosi na „univerzalnu nadležnost za krivični progon i procesuiranje ratnih zločina“.

„Ja sam juče rekao da Akcioni plan kji je usvojen i koji ćemo sprovoditi ne podrazumeva promenu tog dela našeg zakonodavstva“, rekao je Selaković.

Na pitanje o tome da li ga je zabrinulo insistiranje Hrvatske na ratnoj odšteti zato što je odblokirala otvaranje poglavlja Srbiji, Selaković je kazao da ne zna o kom ratu je reč jer se „ovde vodilo dosta ratova“.

„Kada bismo krenuli da jedni drugima ispostavljamo račune za ratnu odštetu ne znam dokle bismo došli“, kazao je on i podsetio da se bliži 5. avgust – „dan koji će se preko Dunava, na terirotriji Republike Hrvatske slaviti kao nacionalni praznik… a u Srbiji će to biti najtužniji dan za srpski narod“.

Selaković je dodao da Srbija neće menjati svoje gledište o tom danu.

Srbija 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na stradale Srbe, dok Hrvatska taj dan obeležava kao Dan pobede i Dan domovinske zahvalnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar