U trendu

Srećko Djukić: Srpska diplomatija je privatizovana

Bivši diplomata Srećko Djukić izjavio je danas da je Srbija napustila evropsko opredeljenje i da se okrenula „lakšem“ svetu: Rusiji, Kini, Turskoj i arapskim zemljama, koje od nje ne traže borbu protiv korupcije, vladavinu prava, medijske slobode i demokratske standarde.

Djukić je u intervjuu za Novi magazin kazao da je Srbija postala Robinson Kruso, „sama na ostrvu u moru zemalja NATO i EU“ u svom okruženju.

„Nije tačno da je Srbija najbolja i najveća na Balkanu. Niko nas tako i ne doživljava. Vektor srpske spoljne politike za poslednjih deset godina je krivudava putanja, od jasnog evropskog opredeljenja za koji znamo kuda nas vodi, do puta koji niko nije prošao“, ocenio je bivši ambasador.

Na pitanje koje su posledice saradnje s „lakšom“ stranom sveta, Djukić je kazao da su zaustavljene evropske integracije.

„Te zemlje su postale dominante u spoljnoj politici, a mi poligon za prljave tehnologije, šrafciger industrije, kolonija jeftine radne snage koja plaća sopstvene kolonizatore“, objasnio je on.

Dodao je da Vučićeva Srbija danas ne ispunjava ni uslove za kandidaturu za članstvo u EU.

Upitan kako u svetu doživljavaju Vučića kao državnika, Djukić je rekao da je Vučić, poput svojih učitelja, odavno pročitana knjiga.

„Doživljava se kao ‘naprednjak’, a znaju ga kao ‘čuvenog’ Miloševićevog ministra informisanja, po izjavama ‘100 muslimana za jednog Srbina’. Danas ‘uživamo’ u njegovom uličarskom vokabularu, neistinama, obmanama, agresiji na javnoj sceni. Mi bukvalno pod njim preživljavamo naše najporaznije vreme“, naglasio je diplomata.

Komentarišući kadrovsku politiku u Ministarstvu spoljnjih poslova, Djukić je kazao da je srpska diplomatija, s tradicijom od dva veka, privatizovana kao u privatno-partijskoj državi.

„Za jednu malu zemlju, Srbija ima impresivnu diplomatsku infrastrukturu, s mnogim ambasadama, rezidencijama, konzulatima, misijama, za šta gradjani odvajaju desetine miliona evra. Nažalost tumačenje spoljne politike prepušteno je tabloidima i zabavnim televizijama i oko najdelikatnijih pitanja kao što su odnosi sa SAD, Rusijom, EU, uz obavezno uplitanje pitanja Kosova“, rekao je on.

Dodao je da diplomatsku službu danas popunjavaju partijski kadrovi i drugovi, bez radnog dana u diplomatiji.

„Zavladao je nepotizam. Deprofesionalizacija zabrinjava. Za ambasadore i konzule se postavljaju potpuno nekvalifikovani, ali režimu odani ljudi, od vozača do telohranitelja. Sve to ima svoju cenu, a ona se izražava u nesposobnosti diplomatije da izvršava zadatke s kojima se bori zemlja“, rekao je Djukić za Novi magazin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.