U trendu

Srećko Đukić: Srpska spoljna politika doživela fijasko

Bivši diplomata Srećko Đukić izjavio je danas da najavljeni zaokret u spoljnoj politici Srbije, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, može da predstavlja konačan raskid s politikom čiji je proklamovani cilj bio učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

Đukić je agenciji Beta kazao da su Vučićeve izjave o promeni spoljne politike „ishitrene i emotivne, koje se ne daju bez dubinske analize“.

„Postavlja se pitanje da li će i šta Srbija postići promenom spoljne politike kako je to najavio Vučić, i da li nam oslonac u spoljnoj politici mogu biti Azerbejdžan, Gruzija ili Mađarska. Najavljeni zaokret u spoljnoj politici može da predstavlja konačan razlaz s proklamovanom politikom Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji (EU) i odlazak pod okrilje Rusije“, rekao je Đukić.

Vučićeve izjave, dodao je bivši ambasador, nagoveštavaju da je došao kraj „maglovitom snu“ o ulasku Srbije u EU.

„Ova vlast nas je već godinama zamajavala o evropskom putu Srbije. Sada je, izgleda, došao kraj politike sedenja na dve stolice, više nećemo u EU nego ćemo sedeti samo na rusko-kineskoj stolici“, ocenio je Đukić, koji je član Foruma za međunarodne odnose.

Na pitanje Bete da li će takva politika osloboditi Srbiju potpisanih i prihvaćenih obaveza oko Kosova u Briselu i Ohridu, Đukić je kazao da „sigurno neće“.

„Srbija sigurno neće biti oslobođena od potpisanih i prihvaćenih obaveza oko Kosova u Briselu i Ohridu, ali nam ne ispunjavanje tih obaveza može navući sankcije, od uvođenja viza EU do zavrtanja finansijskih slavina, zaustavljanja i povlačenja investicija i ograničavanja trgovine“, rekao je Đukić i istakao da prema njegovim saznanjima prema Srbiji već „puze“ sankcije.

Dodao je da je spoljnom politikom srpskih vlasti „kojom su se dičili misleći da mogu da obmanjuju ceo svet“, definitivno izgubljeno Kosovo.

„Srpske vlasti su se obavezale da ne smetaju Kosovu da ulazi u međunarodne organizacije i da se obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma rešavaju bez ikakvog uslovljavanja. Srbija se čak obavezala da će otvoriti diplomatsko predstavništvo u Prištini. To je apsolutni fijasko srpske politike i na spoljnom i na unutrašnjem planu“, naglasio je Đukić.

Upitan kako ocenjuje odnos Zapada prema vlastima u Srbiji u poslednjih deset godina, Đukić je kazao da je fijasko srpske politike na spoljnom i na unutrašnjem planu rezultat zapadne „soft“ politike prema Aleksandru Vučiću.

„Ovo je rezultat soft (meke) politike koju je Zapad vodio prema Aleksandr Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci od njihovog dolaska na vlast u Srbiji do današnjeg dana. Rezultat te politike je definitivno priznanje nezavisnosti Kosova i njegov ulazak u međunarodne organizacije“, zaključio je Đukić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak promenu spoljne politike, rekavši da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

„U svojoj spoljnoj politici ćemo voditi računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili obavezani da poštujemo njihov. To će biti ne beznačajne promene u našoj politici, ne tektonske, ali dubinske i suštinske“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je u ponedeljak na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu Saveta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.