U trendu

Srećko Djukić za Demost: Srbija danas zavisnija od Moskve nego što je Jugoslavija bil

Diplomata Srećko Djukić ocenio je da je Srbija danas zavisnija od Moskve nego što je Jugoslavija bila od Sovjetskog Saveza do 1948. i da ne može da povuče nijedan potez bez saglasnosti Moskve.

On je za Demostat ocenio da „nijedan potez na unutrašnjem ili spoljnom planu nije suvereni izbor Srbije“ već, kako je dodao, izbor posmatran kroz prizmu Moskve.

Djukić, koji je član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, naveo je da je suština zavisnosti Srbije od Rusije ideološko-politička i lična i da se nadograđuje finansijskom, gasnom i energetskom zavisnošću.

„Srbija je, posebno poslednjih desetak godina, sve svoje karte u energetskom smislu ostavila u rukama Moskve i sada smo najzavisnija zemlja od ruskog gasa“, rekao je Djukić.

Prema njegovim rečima, Rusija Srbiji u svakom trenutku može da obustavi dotok gasa.

„Mogu u svakom trenutku da nam zavrnu slavine, što su oni pokazali i pokazuju od 2004. od kada su svake treće godine zavrtali nekome gas u Evropi, pokazali su da im to nije strano”, rekao je Đukić.

Na konstataciju da je zavisnost postojala i pre dolaska naprednjaka na vlast, rekao je da je to tačno, ali da je Evropa od 2010. počela da traži alternative ruskom gasu, dok je, kako je kazao, Srbija ostala „gluva na to“.

Dodao je i da se Srbija nije priključila Južnom gasnom koridoru, koji ide od Azerbejdžana u Evropu.

Istakao je da je prethodna vlast napravila katastrofalnu grešku i prodala NIS i unutrašnje rezerve gasa i nafte Rusima, što je, kako je ocenio, urađeno da bi se „kupila” podrška Rusije u Savetu bezbednosti UN.

Naveo je da Srbija više nema savezništvo sa Rusijom, „već je talac ruske politike“, i ukazao da „nije (u tome) jedina u Evropi“.

Ocenio je da je (ruski predsednik Vladimir ) Putin „nenadmašan u emitovanju mitova i ucena Evrope gasom, naftom, oružjem.

Djukić je ukazao da „međutim, ta iluzija pada“, te da su se, kako je naveo, „mitovi razbili“.

„Daleko od toga da je Rusija druga vojna sila u svetu, što se ovim ratom (u Ukrajini) potvrdilo, daleko da je u energetskom ratu sa Evropom izašla kao pobednik, ona je do nogu potučena jer je izgubila energetsko tržište u Evropi“, rekao je on.

Ukazao je i na posledice sankcija po Rusiju.

„Gas nema gde da prodaje, naftu još može, ali sankcije stupaju na snagu u decembru za sirovu naftu, a za prerađevine krajem februara“, rekao je on.

„Tako Rusija ne gubi samo tržište energenata, nego i najbogatije tržište”, rekao je Đukić.

Naveo je da je suština srpske spoljne politike sedenje na dve ili tri stolice i da Beograd uopšte nije predan evropskim integracijama, jer, kako je ocenio, da jeste, već bi Srbija bili u EU ili pred njenim vratima.

Na konstataciju da je Vučić 2018. poručio „nikad više 1948“, Djukić je odgovorio da je to „radikalska i neoradikalska politika utkana u rusku politiku“.

Naveo je i „da je prvi predsednik SNS Tomislav Nikolić govorio da više voli Rusiju od Srbije“.

Djukić je ocenio i da „takozvana neutralnost“ koju je prvi pominjao Vojislav Koštunica nije održiva ni zamisliva a, kako je kazao, ni utemeljena u teoriji, kao ni u praksi.

Kazao je da neka zemlja koja želi da bude neutralna mora tu neutralnost da verifikuje međunarodno, najbolje u UN, što je, kako je dodao, poslednja uradila Turkmenija.

„Mi nemamo međunarodno verifikovanu neutralnost, mi nemamo čak nigde ni notifikovanu neutralnost, mi samo govorimo o njoj“, rekao je Đukić.

Na pitanje da li bi ovakav rat u Ukrajini bio moguć da je Angela Merkel ostala kancelarka Nemačke, Đukić je ocenio da bi situacija bila još tragičnija jer je, kako je kazao, Merkel „ruski čovek“.

Naveo je i da je ona „dozvolila je da Nemačka bude toliko zavisna od Rusije“.

Kazao je i da je Bugarska „najruskija zemlja”, ali da je, bez obzira na to, u NATO i EU.

„Kad su Bugari ulazili u NATO pitali su Ruse da li imaju nešto protiv, Rusi su rekli – to je vaše pravo, vi ste suverena država… Kakav bismo mi odgovor dobili… Ja bih smeo da pitam Ruse i da branim tu tezu, ali mislim da današnja garnitura ne bi smela da pita ni da pomisli na to“, rekao je Đukić.

Smatra i da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ne želi da ta zemlja direktno uđe u rat u Ukrajini, te ocenio, da bi, možda morao to da uradi ukoliko Putin zatraži da mu vrati “neke dugove od ranije”.

Rekao je i da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrastao u velikog državnika i da može da igra na strani Rusije, ali i Ukrajine i Zapada, te da sada istupa kao veliki pobornik toga da se rat u Ukrajini zaustavi.

Upitan koliko je jaka i neupitna Putinova pozicija u Rusiji, Djukić je naveo da će njegova sudbina biti određena na frontu, ali da je, kako je ocenio, on svetlu budućnost već izgubio.

Govoreći o Ivici Dačiću na mestu šefa Ministarstva za spoljne poslove, Đukić je kazao da to znači da Vučić pojačava manevarsku sposobnost u spoljnoj politici jer su, kako je ocenio, poznati kao tandem koji zna da pravi slalome.

„Na kraju krajeva, to je verovatno istorijska pravda, da budu dvojac koji će da reši pitanje Kosova”, zaključio je Djukić.PKK da je odgovorna za napad 13. novembra u Istanbulu kada je šest osoba stradalo, a 80 je povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.