U trendu

Srećko Mihailović: Uzrok bunta je strah od pada naniže

Sociolog i istraživač javnog mnjenja Srećko Mihailović je kazao da se političko nasilje iz Skupštine Srbije prelilo na ulicu, a da se nezadovoljstvo gradjana neće kanalisati u opsežnije proteste zbog uverenja „da će nam biti uskoro bolje, samo od sebe“.

Govoreći o subotnjem protestu „Stop krvavim kopšuljama“ on je za izdanje lista „Danas“ od utoka ocenio da se ulično nasilje i protesti po pravilu javljaju kao odgovor na „sistematsko političko nasilje“, ali da to nije jedini razlog koji može da pruzrokuje masovne proteste ili bune.

„Česti su razlozi koji proizilaze iz materijalne bede, iz masovnog gubitka društvenog položaja, u sociološkom smislu iz ‘deklasiranja’ čitavih društvenih grupa, kao što je primer kod nas nestajanje srednje klase, čiji su se retki članovi popelnaviše a ogromna većina – naniže“, kazao je Mihailović.

On je naveo i da nacionalistički stavovi pojedinih političkih organizacija koje su učestvovale u protestu mogu da transformišu „autentičnu bunu, izazvanu materijalnom bedom, političkim nasiljem, osećanjem bizizlaz“ u nacionalni protest.

Komentarišući iavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „medju demonstrantim prepoznao srednju klasu“, Mihailović je rekao da se „ne buni neko kome je dobro ili kome je mnogo loše“.

„Ako to nekoga podseća na srednju klasu – doduše jeste neka ‘sredina’, ali sredina u propadanju – neka mu“, kazao je Mihailović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.