U trendu

Šreder o bombardovanju: Morali smo

Na konferenciji World minds, koja je danas okupila u Beogradu vodeće svetske inovatore, naučnke, biznis lidere i umetnike, govorio je i bivši nemački kancelara Gerhard Šreder, između ostalog i o geopolitičkim pitanjima i bombardovanju Srbije.

Na konstataciju novinara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i na pitanje šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emotivna odluka.

„Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“, rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar dodao je i da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova.

„Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo Srbiju i EU, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu“, rekao je Šreder, a prenosi „Blic“.

On je istakao i da kada je reč o ekonomskom delu, Srbija ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.