U trendu

Srpska lista kažnjena sa 6.000 evra

Srpska lista, čiji su kandidati izabrani za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, kažnjena je sa ukupno 6.000 evra.

Srpska lista je kažnjena sa po 2.000 evra za tri kršenja pravila u izbornoj kampanji uoči održavanja vanrednih izbora za čelnike tih opština.

Kako prenosi RTK2 na srpskom jeziku, sve tri kazne izrečene su zbog okačenih plakata i postera na mestima koja za to nisu predviđena.

Prva kazna od 2.000 evra izrečena je zato što su nekoliko dana pre izbora, tačnije 16. maja, u centru Severne Mitrovice, na javnim mestima tokom nadgledanja primećeni plakati političkog subjekta Srpska lista.

Zakon o opštim izborima definiše da „su zabranjene aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje koje obuhvataju i zabranu postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim putevima“.

Fotografije Gorana Rakića okačene su na banderama i stubovima na javnim putevima, što predstavlja kršenje Zakona o opštim izborima. Za ovaj prekršaj, ova partija nije uložila prigovor.

„Izborni panel za žalbe i predstavke je obavestio srpski politički entitet da žalbu treba uložiti do 18. maja 2019. u 16 časova, ali ovaj politički subjekt nije poslao nikakav odgovor u vezi sa ovim“, navodi se u odluci.

Druga kazna od 2.000 evra izrečena je Srpskoj listi zato što su tokom nadgledanja izborne kampanje uočene nepravilnosti u Zubinom Potoku, gde su na glavnom putu u Zupču na banderama postavljeni plakati kandidata ove partije, što je zabranjeno zakonom.

I treća kazna ovoj partiji izrečena je na 2.000 evra od strane IPŽP.

Razlog je sličan drugim kaznama, postavljanje fotografija kandidata na javnoj rasveti na javnim mestima.Izbori za gradonačelnike održani su u Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu i u sve četiri opštine pobedili su kandidati Srpske liste.

Izbori su održani u nedelju i protekli su bez incidenata.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.