U trendu

Srpska roba samo za Albance?

U većini albanskih radnji na Kosovu i Metohiji robe iz centralne Srbije i dalje ima, uprkos tome što su već tri nedelje na snazi takse od 100 odsto na te prozvode, pišu „Večernje novosti“.

Na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom delu Kosovske Mitrovice ali i metohijskim sredinama ima osnovnih namirinica — brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, „plazme“ ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava.

Jedino su, kako se navodi u tekstu, zalihe mleka i mlečnih proizvoda na izmaku.

Sagovornici Albanci su rekli da nije isključeno da su vlasnici većih tržnih centara unapred znali da će biti uvedene drastične takse.

„Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije“, rekao je Albanac iz Južne Mitrovice, koji je dodao da su cene robe iste kao i ranije.

U većini radnji uglavnom je poskupelo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine, a neznatno su poskupele i druge osnovne namirnice, pišu Novosti.

I Albanci i Srbi su saglasni da odluka Prištine o taksama najviše pogađa običan narod.

Da su jednostranim merama Prištine pogođeni i albanski privrednici potvrđuje podatak da je jedna od većih albanskih firmi, iz okoline Vučitrna, obustavila proizvodnju zbog nedostatka gasa, koji je isporučivala pančevačka rafinerija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.