Srpske diplomate dobile direktivu: Osujetiti pokušaje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol, a srpske diplomate širom sveta iz Ministarstva spoljnih poslova dobile su izričitu direktivu da ulože sve napore kako bi se osujetili pokušaji Kosova da postane član te međunarodne policijske organizacije.

„Kosovo nema nikakve šanse za prijem u Interpol, doživeće katastrofu“, rekao je Dačić za „Politiku“ uoči današnjeg početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u Čileu.

„Večernje novosti“ su imale uvid u otvoreni telegram koji je iz Ministarstva spoljnih poslova poslat svim srpskim diplomatskim predstavništvima i u kojem je Ivica Dačić pod oznakom „vrlo hitno“ poslao jasne instrukcije.

U telegramu se naglašava da su sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo.

„U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica“, navodi se u telegramu.
U Dačićevom dopisu se dodaje da je Srbiji važan glas svake države u slučaju da Generalna skupština Interpola bude odlučivala o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju.

„Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji“, navodi se u dopisu ministra Dačića, prenose „Novosti“.

3 komentara
 1. LJUBOMIR

  Nije nikako dobro,da ni jedan komad evropskog tla,bude van kontrole interpola.Sve ovo sto se radi,da Kosovsko podrucje ostane van ingerencije interpola,ide samo na ruku daljeg sirenja krimanala na toj teritoriji.

  1. Anonimni

   Oni imaju pravo preko UNMIK-a da pristupaju podacima interpola i saradjuju… ali to nije poenta – poneta je da oni hoce drzavnost, tj. upliv u sve institucije kako bi sebe predstavili kao drzavu. E pa to nece moci.

 2. Anonimni

  DA!

Napišite komentar