U trendu

Srpske i kosovske NVO: Napad na Milićevića odraz pogoršane atmosfere poverenja na Kosovu

Grupa od 26 nevladinih organizacije (NVO) iz Srbije i sa Kosova zatražila je danas da incident u kojem je pripadnik Policije Kosova u blizini prelaza Jarinje fizički i verbalno napao aktivistu NVO „Aktiv“ Miodraga Milićevića, bude rešen u skladu sa postojećim relevantnim zakonskim okvirima.

„Napad je odraz pogoršane atmosfere poverenja i mirnog suživota na Kosovu i doprinosi toj atmosferi koja je primetna poslednjih meseci i koja je dostigla alarmantne razmere eskalacije povlačenjem srpskih predstavnika iz kosovskih institucija“, navele su NVO u zajedničkom saopštenju.

Oni su ocenili da su nedavne aktivnosti ključnih strana, koje su doprinele toj eskalaciji, preduzete bez razmatranja dugoročnih posledica i štete koja može biti naneta osnovnom okviru za normalizaciju, a da će nastavak atmosfere pretnji, zastrašivanja, ponižavanja i nepoverenja samo pogoršati ionako osetljivu situaciju.

NVO su pozvale sve strane zainteresovane za mir u regionu da se uzdrže od govora koji zaoštrava situaciju i da koriste odnose, platforme i kanale koji prevazilaze etničke i političke podele, a medjunarodnu zajednicu da pokaže odgovarajuću rešenost u svom angažovanju na sadašnjoj krizi.

Saopštenje su, izmedju ostalih, potpisali Aktiv, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, Centar za mir i toleranciju, Evropski pokret Srbija, Gradjanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar