Srpsko državljanstvo ponuđeno porodici humanog dečaka iz Avganistana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je danas srpsko državljanstvo dečaku iz Avganistana Farhadu Nuriju i njegovoj porodici, koji su se uključili u humanitarnu akciju prikupljanja novca za lečenje dečaka iz Srbije Nemanje Damčevića.

Vučić je u zgradi Predsedništva Srbije dečaku iz Avganistana rekao da Srbija nije bogata kao Švajcarska, gde oni planiraju da stignu, ali da bi Srbija bila počastvovana ako bi oni odlučili da postanu njeni državljani i izrazio spremnost da se pomogne i u njegovom školovanju i u zapošljavanju njegovog oca.

„Nismo bogati kao Švajcarska, ali ako obidjete Beograd videćete da je on lep grad i ukoliko budete želeli da ostanete mi bismo vam dali državljanstvo Srbije odmah. I da razviješ tvoj slikarski talenat i da tvoj otac odmah dobije posao, jer nam nedostaju gipsarski moleri i da lepo živite ovde u Srbiji“, rekao je Vučić.

Desetogodišnji dečak iz Avganistana Farhad Nuri uključio se u humanitarnu akciju prikupljanja novca za lečenje dečaka iz Srbije Nemanje Damčevića tako što je naslikao crtež koji je ponudjen na prodaju. Tako prikupljena sredstva će biti upotrebljena za lečenje Damčevića. Damčeviću je nakon operacije tumora na mozgu potrebna terapija čija je vrednost 100.000 evra.

Vučić je rekao da će porodica dečaka iz Avganistana odlučiti da li će ostati u Srbiji ili otići u Švajcarsku ali da on smatra da treba da ostanu ovde i dodao da već ima nekoliko ponuda iz domaćih firmi za Farhadovog oca da se zaposli, jer Srbiji nedostaju majstori raznih specijalnosti.

On je, takodje, najavio da je država spremna da obezbedi i školarinu za dečaka jer je očigledno reč o talentovanom detetu u čiji umetnički razvoj treba ulagati.

„Na vama je da razmislite. Ne kažem da ćete moći da živite u bogatstvu, ali ćete moći da živite pristojno i dobro u Srbiji ako to prihvatite. Naša politika je politika iskrenog prijateljstva, solidarnosti i ljubavi prema izbeglom narodu i prema ljudima koji traže svoju budućnost. Ako tu budućnost vidite ovde u Srbiji – dobro došli u našu zemlju. Ali to (odluka) je na vama“, rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Farhadu na solidarnosti koju je pokazao prema detetu iz Srbije i ocenio da je tako pokazao je da veoma dobar čovek.

On je rekao da je peti predsednik Srbije a da Farhad treba da se potrudi da postane deseti ili jedanaesti predsednik Srbije, jer na tako nešto ima pravo.

Vučić je njegovim roditeljima rekao da su mladi i da imaju veliku budućnost, a da bi on bio srećan kada bi tu budućnost potražili u Srbiji.

Predsednik je takodje pozvao dečaka iz Avganistana i njegovu braću da pogledaju utakmicu fudbalske reprezentacije Srbije koja se igra u Beogradu, kao i da se bolje upoznaju sa lepotama glavnog grada Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.