U trendu

SSP: Dok se ceo svet otima za programere, u Srbiji ih progone i teraju da napuste zemlju

Dok se ceo svet otima za programere, Ministarstvo finansija u Srbiji ih progoni, preti im po medijima i tera ih da napuste Srbiju i prenesu svoje poslovanje u neku drugu zemlju, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP).

„Kada već ne može da obezbedi posao za programere, država mora da prepozna njihov značaj za budući razvoj i omogući najpovoljniji poreski tretman u Evropi“, navodi se u saopštenju i dodaje da skoro 50 procenata frilensera u Srbiji čine programeri za razvoj softvera.

Zbog svega navedenog, SSP zahteva da se frilenserima odmah obezbedi otpis poreskog duga starijeg od 12 meseci, reprogram poreskog duga u poslednjih 12 meseci, bez kamate na 60 meseci, i to identično kao i velikim poreskim obveznicima, jednostavnu onlajn registraciju, bez fizičkog kontakta sa administracijom i podnošenja dokumentacije.

Takodje traže i automatsko oporezivanje, bez obaveze podnošenja poreske prijave, poresku obavezu koja mora da bude niža od drugih evropskih zemalja, da bi u Srbiji zadržali postojeće i privukli nove frilensere, kao i jedinstven, predvidiv iznos poreske obaveze, bez obzira na delatnost i opštinu u kojoj žive.

„SSP ima plan kako da mladim ljudima omogućimo dobar život u Srbiji i zaustavimo egzodus više od 50.000 mladih ljudi godišnje“, kazali su u SSP u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.