U trendu

SSP: Ispitaćemo kako su veliki zemljoposednici došli do te imovine

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović najavio je danas da će se, kada vladajući režim ode sa vlasti, ispitati na koji način su veliki zemljoposednici, od kojih pojedini imaju i više od 40.000 hektara, došli u posed tih parcela.

„Kada ovaj režim ode sa vlasti ispitaćemo svaki centimetar te zemlje. Mora se znati poreklo te zemlje, moraju dati tačnu informaciju, kako su došli do nje, hektar po hektar“, kazao je Bulatović na konferenciji za novinare ispred Predsedništva Srbije.

Prema njegovim rečima, situacija da pojedini zemljoposednici u Srbiji imaju i više od 40.000 hektara, nije dobra za razvoj domaćeg agrara, navodeći da aktuelna vlast i pored toga radi u njihovom interesu.

Smatra da se mora pomoći malim poljoprivrednicima, jer su „oni čuvari sela“, ocenjujući da je trenutna subvencija po hektaru, od 4.000 dinara, nedovoljna.

Ocenio je kao upozoravajuć i podatak da je prošle godine bilo gotovo 40 odsto manje farmi u Srbiji, jer su ljudi masovno prestajali da se bave poljoprivredom.

Potpredsednik SSP je naveo i da će zbog trenutnog stanja u domaćoj poljoprivredi brašno biti „najmanje tri puta skuplje“.

Bulatović je kazao da „ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ne može ništa da garantuje kada je poljoprivreda u pitanju“.

„On ne zna kada će biti isplaćene subvencije za stočarstvo koje duguju već dve godine, ne zna da li ćemo i ove godine bacati krompir i paradajz, ne zna da li ćemo moći da napravimo uslove da naši proizvodjači konkurišu paradajzu koji se uvozi iz Albanije i da li ćemo uvoziti mleko i svinje iz inostranstva“, rekao je Bulatović.

Zapitao se i kada će se rešti problemi u vezi sa pravom prečeg zakupa zemljišta, cenom veštačkog djubriva i goriva za poljoprivrednike.

Zato je zamolio gradjane Srbije da odgovor daju 3. aprila na izborima, kako bi aktuelni režim otišao sa vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.