U trendu

SSP ministarki Kisić Tepavčević: Nismo vas poslali u ustanove socijalne zaštite da se …

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević da podnese izveštaj o stanju u ustanovama socijalne zaštite i da kaže šta je plan, jer „nije poslata tamo da se fotografiše“.

„Kada smo vam rekli da sednete u kola i obidjete socijalne ustanove gde su deca ugrožena nismo vas poslali tamo da se fotografišete. Nije to trebalo da bude vaša marketinška kampanja, već vanredna inspekcija ustanova koje se spominju u izveštaju ‘Zaboravljena deca Srbije’ grupe nevladinih organizacija“, navodi se u saopštenju te stranke.

Kako se još dodaje, ministarka je u pet dana obilazaka tih ustanova „malo napadala nevladin sektor optužujući ih da lažu“, dok ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „podržao i za stanje u ustanovama optužio predsednika i potpredsednicu SSP, Dragana Djilasa i Mariniku Tepić“.

„Svakodnevno šaljete nekakva besmislena saopštenja i nikako da razumete da se radi o deci kojoj je potrebna podrška i pomoć. Vaš posao je da im to obezbedite. I zato, gospodjo ministarsko, podnesite izveštaj o stanju u ustanovama socijalne zaštite i recite šta je plan, šta ćete tačno da uradite i kada. Ako ne znate, dajte ostavku kada vas već nisu smenili oni sa kojima se bogatite dok deca plaču“, rečeno je u saopštenju.

Više nevladinih organizacija za ljudska prava, članica Platforme za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava, objavilo je ranije da su zabrinute zbog stanja u institucijama socijalne zaštite i dokaza o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u tim ustanovama.

Te organizacije su navele da su u istraživanju „Zaboravljena deca Srbije“ da su deca i odrasli koji žive u institucijama u Srbiji „izloženi kontinuiranom kršenju ljudskih prava – deca se vezuju, zanemaruju, stvaljaju u kaveze, devojčice i žene trpe seksualno nasilje“.

Nakon tog izveštaja, Ministarstvo je saopštilo da je formiran stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika sa ciljem da utvrdi i unapredi stanje u tim ustanovama, u okviru čega se organizuju nenajavljene posete i kontrole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.