U trendu

SSP: Niska ulaganja u nauku uzrok pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi

Sekretarka za medjunarodne odnose Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović ocenila je danas da su niska ulaganja u nauku uzrok odlaska naučnika i istraživača iz Srbije na univerzitete širom sveta, a da je posledica toga pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

„Režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića konstantno vredja i omalovažava stručnu javnost čime kreira atmosferu u kojoj su naučni radnici elita koja je Srbiji nepotrebna. Uz lažne diplome ministara, nedostatak ulaganja u izgradnju škola, male plate učitelja i profesora i represiju prema studentima i djacima, jasno je da Vučićev režim želi Srbiju da pretvori u zemlju stranačkih botova, obespravljene i jeftine radne snage i partijskih poslušnika“, navodi se u pisanoj izjavi Ane Stevanvoić.

Ona je ocenila da je neophodno da se obrazovanje i nauka tretira kao pokretač razvoja kako bi se zaustavilo dalje propadanje i nestanak Srbije, „u kojoj dve trećine mladih, prema poslednjim istraživanjima, ne želi da živi“.

„Samo tako možemo Srbiju iz ‘društva zvanja’ pretvoriti u ‘društvo znanja’ u kome ljudi pristojno žive od svog rada, a to je glavni cilj SSP“, istakla je ona.

(Beta)

Napišite komentar