U trendu

SSP: Novosadska vlast nameće iskrivljenu kulturu sećanja i opravdava zločince

 Predsednica novosadskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Danijela Grujić ocenila je da se, povodom osamdeset godina od stravičnih progona ljudi u južnoj Bačkoj, koji su kulminirali Novosadskom racijom, o Drugom svetskom ratu nameće „iskrivljena kultura sećanja“ i vredjaju žrtve fašizma.

„Masovne likvidacije Srba, Jevreja i Roma koje su izvele madjarske okupacione vlasti na području Bačke, i posle toliko godina, bude jednak bol i revolt. Bol – jer su izgubljeni životi naših sugradjana, revolt – jer nam se poslednjih godina nameće iskrivljena kultura sećanja, čime se vredjaju žrtve ovog strašnog zločina i širom otvaraju vrata za neke buduće obračune sa ‘nepoželjnima'“, rekla je Grujić.

U stranačkom saopštenju osvrnula se i na, kako je rekla, „dželate“ i dodala da će se neka od njihovih imena naći na spomeniku žrtava, koji će sasvim izvesno biti podignut na Limanu, uprkos volji i brojnim peticijama Novosadjana.

„Gradski odbor SSP Novog Sada ukazivao je više puta na ovu podlu, revizionističku zamenu teza, kada se izjednačavaju žrtve i zločinci. Takodje, duže od godinu dana prikupljamo potpise podrške gradjana kako se dželati ne bi našli na spomeniku nevinih“ istakla je Grujić.

Ona je rekla da ta stranka nije protiv podizanja spomenika, ali jeste protiv toga da se na njemu nadju zločinci čija imena gradske vlasti žele da „operu“.

„Obeležje sa imenom ubice Janoša Kepira, ali i svih onih koji su slali u smrt svoje sugradjane kao egzekutori, potkazivači i maroderi, može da postoji jedino kao trajno svedočanstvo o fašističkom teroru koji se nikada više ne sme ponoviti“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar