U trendu

SSP: Odlukom REM-a, gradjani će biti uskraćeni za objektivno i pravovremeno informisanje

Odlukom Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da nijednu od četiri nacionalne frekvencije ne dodeli nijednoj profesionalnoj televiziji, poput Nove S i N1, gradjani Srbije će ostati uskraćeni za prabudu objektivno i pravovremeno informisani o dešavanjima i stanju u društvu, ocenila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

„Umesto profesionalnih, nacionalne frekvencije su dobile pojedine televizije koje su u prethodnim godinama gotovo svakodnevno kršile medijske zakone, te novinarske i etičke kodekse“, navodi se u saopštenju te stranke.

Ponovnom dodelom frekvencija ovim televizijama, kako su ocenili iz SSP, većina članova REM-a „nije pokazala ni trunku lične hrabrosti, stručnog integriteta i društvene odgovornosti da barem jednu nacionalnu frekvenciju dodele televiziji koja bi imala profesionalni informativni program“.

„REM je pokazao da on suštinski i efektivno nije u stanju da sprovodi svoje zakonske nadležnosti u oblasti zaštite slobode izražavanja i zaštite javnog interesa“, ocenili su iz SSP.

Istakli su da će ta stranka i ubuduće insistirati na tome da svi mediji koji krše medijske zakone po istim zakonima budu sankcionisani kako bi se uveo red u javno izveštavanje, a u društvu smirile tenzije i smanjile podele.

„A što se REM-a tiče, on je odavno i moralno i profesionalno van svih frekvencija“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.