U trendu

SSP: SNS postavlja kamere i uvodi Novi Sad u orvelovski scenario

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da se prestane sa „masovnim i neselektivnim nadzorom i kontrolom“ gradjana Novog Sada čime Srpska napredna stranka (SNS) uvodi grad u „orvelovski scenario“.

„Novim Sadom je proteklih dana odjeknula zabrinjavajuća vest da je JKP ‘Tržnica’ kupila kamere sa softverom za biometrijsko prepoznavanje lica koji sadrži i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade podataka o ličnosti posetilaca novosadske pijace. Celokupni sistem nadzora sada je operativan na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci“, saopštio je gradski odbor SSP.

Kako je stranka upozorila, biometrijska obrada podataka o ličnosti u javnim prostorima nema pravni osnov i svako suprotno ponašanje nosi krivičnu odgovornost učinioca.

„JKP ‘Tržnica’ potvrdila je da je nabavila ovakvu opremu, ali i istakla da se napredne funkcije sistema kontrole neće koristiti, mada malo ko u to zaista veruje“, navela je SSP i ocenila to kao potez u daljem postavljanju pametnih kamera širom grada.

SSP zahteva da JKP Tržnica hitno ukloni iz javnog prostora novi sistem video nadzora, a gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića poziva da obelodani koja je prava namera u vezi sa nadziranjem i kontrolom svih Novosadjana.

„Novi Sad se ovim postupanjem otvoreno uvodi u orvelovski scenario. Više nema garancije da SNS neće prvom prilikom zaviriti u privatnost gradjana Novog Sada. Pitamo gradonačelnika Miloša Vučevića zašto se u Novom Sadu gaze gradjanska prava“, istakla je predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad Danijela Grujić, prenela je ta stranka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.