U trendu

SSP: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom staviće katanac na srpsku privredu

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas na prekid pregovora o slobodnoj trgovini sa Kinom, navodeći da bi takav sporazum bio „štetan“ po Srbiju.

Potpredsednik SSP Dušan Nikezić izjavio je na tribini te stranke u Topoli da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom nemaju „ni najrazvijenije svetske ekonomije poput EU, SAD ili Rusije“.

„Potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju. Umesto da ubrzava evropske integracije, vlast potpisuje Memorandum o slobodnoj trgovini sa Kinom, kojim će staviti katanac na srpsku privredu“, naveo je Nikezić.

Ocenio je da u Kinu „ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bora, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok iz Kine uvozimo neverovatnih 4,7 milijardi evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme“.

„Kinezima je ova vlast već poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera daje praktično sve velike infrastrukturne projekte, a ovakvim Sporazumom se kineskim kompanijama daje na tacni i kompletno srpsko tržište“, naveo je potpredsednik SSP.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović potpisao je juče u Pekingu Memorandum o razumevanju čime formalno počinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

„Ovo je još jedan korak, veliki korak, kako bi dodatno ojačali našu ekonomiju. Ekonomski odnosi između Srbije i Kine su na izuzetno visokom nivou, a Srbija je važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu“, izjavio je Momirović po potpisivanju Memoranduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.