U trendu

SSP u Kragujevcu: Ukinuti dodatna plaćanja za uslugu ličnog pratioca dece

Gradski odbor Stranke slobode i pravde ocenio je da grad Kragujevac za uslugu ličnog pratioca dece izdvaja nedovoljno sredstava i zatražio ukidanje takozvane „regresne skale“ koja će opteretiti budžete roditelja.

SSP je saopštila da je grad Kragujevac za uslugu ličnog pratioca za 27-oro dece opredelio 3,5 miliona dinara, što je niži iznos u poredjenju sa mnogim manjim opštinama u Srbiji.

„Imajući u vidu broj stanovnika, grad bi bio dužan da izdvoji izmedju 20 i 30 miliona dinara za ovu uslugu. U Odžacima je opredeljeno preko šest miliona dinara, Babušnici pet miliona, Prijepolju 10,5 miliona dinara. Većina gradova je odlučila i da usluge plaćaju u celosti bez učešća roditelja“ stoji u saopštenju SSP.

U ovoj stranci traže ukidanje „regresne skale“ za plaćanje usluge ličnog pratioca deteta.

„Prema toj skali većina roditelja u odnosu na primanja koja ostvaruju po članu domaćinstva, spadaće u treću grupu i biće dužni da regresiraju cenu usluge u iznosu od 20 procenata cene usluge, koja iznosi 346,00 dinara po satu. Odnosno, roditelji će doplaćivati oko 69 dinara po satu. Na mesečnom nivou to će roditelje koštati izmedju sedam i deset hiljada dinara, što je veliko opterećenje roditeljima koji već moraju da plaćaju razne dodatne podrške u vidu logopeda, fizikalnih terapija, pomagala i drugog“, ocenio je SSP.

U SSP traže i da se poveća iznos sredstava u budžetu za ovu namenu, kako bi grad snosio sve troškove usluge ličnog pratioca za decu i omogućio im nesmetano školovanje.

Kako navode u SSP inkluzija dece je zakonski definisana i spada u obavezu lokalnih samouprava koju je većina gradova i opština odavno uvela, ali se Kragujevac po tom pitanju oglasio nedavno, iako mu je još prošle godine to naložio državni revizor.

„Usluga ličnog pratioca deteta počeće da se sprovodi tek od januara 2022. godine, iako je doneta odluka Skupštine grada još u martu 2021. godine. Sa javnom nabavkom se kasnilo, iako je bilo dovoljno vremena da se u novu školsku godinu udje sa već obezbedjenom uslugom, kao što su to na vreme sproveli Beograd i drugi gradovi i opštine“, zaključili su u gradskom odboru SSP u Kragujevcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar