U trendu

SSP: Vesić brani dug Beograda na vodi

Predsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović rekla je danas da zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić „ulaže ogroman trud da odbrani dug ‘Beograda na vodi’ prema Gradu.

Ona je, u saopštenju SSP-a, podsetila da je „Srpska napredna stranka (SNS) dala 116 hektara beogradske zemlje u vrednosti od 1,16 milijardi evra i dodatnu infrastrukturu od 587 miliona evra i upravljanje nad 17 vrednih objekata za manjinski udeo u firmi ‘Beograd na vodi'“.

„Arapski partner je za ‘Beograd na vodi’ dao samo 80 miliona evra, a dobio 68 odsto vlasništva. Da je neko procenio vrednosti, arapska firma bi dobila manje od pet odsto u toj firmi“, rekla je Popovićeva.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je u ponedeljak, posle sednice Skupštine Grada da preduzeće „Beograd na vodi“ otplaćuje dug od 100 miliona evra izgradnjom javne infrastrukture.

„‘Beograd na vodi’ gradu plaća dug kroz izgradnju javne infrastrukture, što znači da javna infrastruktura koja se gradi u okviru tog projekta prelazi u vlasništvo grada, a što su trgovi, parkovi, ulice, obala, škole, vrtići, pozorišta. Na taj način i po cenama grada se isplaćuje njihovo dugovanje za gradsko gradjevinsko zemljište“, rekao je Vesić.

Popovićeva je podsetila da „te infrastrukture u ‘Beogradu na vodi’ nema i da je Vesića neko slagao“.

„Ni to što ste dali ‘Beogradu na vodi’ nije dosta, pa sada još duguje 100 miliona evra za koje kažete da će vratiti Beogradu u infrastrukturi, pozorištima, školama, vrtićima… Mi smo ih zaista tražili, možda Vas je neko slagao, ali toga tamo nema“, rekla je Popović.

Dodala je da kada se prodje „Beogradom na vodi“ vide se „samo neuseljene zgrade i tržni centar ‘Galerija’ koji bukvalno ‘zvrji prazan, a nema tih vrtića niti škola, a pozorište postoji samo kada se u ‘Beogradu na vodi’ pojavi SNS vrh“.

Upitala je „koje su to cene Grada i kako se utvrdjuju“.

„Plašimo se da je to neka odokativna metoda za nepostojeće škole, pozorišta i vrtiće“, rekla je Popovićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.