Šta je Putin tražio od Netanjahua?

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da moraju unaprediti vojnu saradnju u Siriji.

To je saopštio Kremlj i dodao da su razgovarali i o izraelskim operacijma duž granice s Libanom.

Putin je naglasio važnost predstojećih konsultacija eksperata dve države za odbranu.

Odnosi su napeti otkako je Rusija raketne sisteme S-300 isporučila Siriji pošto su sirijske snage 17. septembra oborile ruski avion, odgovarajući time na izraelski napad u sirijskom vazdušnom prostoru, a Rusija je okrivila Izrael za pogibiju svojih 15 vojnika.

Izrael je više puta upozorio da neće dozvoliti da se Iran i šiitske milicije učvrste za stalno u posleratnoj Siriji, i više puta iz vazduha napao mesta u Siriji.

Rusija koja podržava sirijskog predsednika Bašara Asada održavala je vezu s Izraelom kako bi se izbegli neželjeni slučajni sukobi i dozvoljavala izraelskoj vojsci da izvodi napade pod uslovom da ih najavljuje ruskoj vojsci.

Putin je u razgovoru “naglasio važnost osiguranja stabilnosti u regionu u skladu s Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN”, navedeno je u saopštenju uz aluziju na razoluciju iz 2006. godine kojom je okončan Drugi libanski rat s Izraelom.

Izraelska vojska je u utorak počela operaciju „Severni štit“ u cilju da nađe i uništi tunele koje je libanski šiitski Hezbolah prokopao iz Libana ispod granice s Izraelom.

Rusija je u sredu izrazila prećutno podržala uništavanje tunele za napade iako ne smatra Hezbolah terorističkom organizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.