U trendu

Šta nameravaju Albanci kad ulaze u trku na Severu

Izbori za lokalne organe Severne Mitrovice biće održani 19. maja, a redosled kandidata na glasačkim listićima za izbore za predsednike četiri opštine na severu KiM biće određeni danas.

Među onima koji su se, pored Srpske liste, prijavili za te izbore su i dve albanske stranke „Samoopredeljenje“ i stranka Hašima Tačija Demokratska partija Kosova (PDK).

Šta je namera Albanaca i mogu li da pomrse političke konce Srbima na Severu?

Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Prištini kaže da je kandidovanje albanskih stranaka na lokalnim izborima na Severu samo deo njihove taktike.

„Samoopredeljenje želi da pokaže da ima nekakva politički subjektivitet, a isto to je na umu i stranci PDK. Realna snaga Albanaca u Severnoj Mitrovici nije takva da u bilo kojoj varijanti mogu da pobede na tim izborima“, objašnjava dr Čelić.

A i da se to nekim čudom desi, stanje je takvo, s obzirom da tamo srpsko stanovništvo čini većinu, da realno ne bi mogli da obavljaju vlast, dodaje on.

„Tamo bilo ko, osim Srba, ne može da vrši vlast. Prema tome, mislim da je ova albanska kandidatura više za njihovu unutrašnju političku upotrebu“, napominje naš sagovornik.

On ujedno podseća da, prema kosovskim zakonima, samo oni koji žive na teritoriji Severne Mitrovice mogu i da glasaju na tim lokalnim izborima.

„Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice nisu deo biračkog tela Severne Mitrovice, kao što ni stanovnici Severne Mitrovice nisu deo birača Južne Mitrovice“, podseća on.

Srpska lista je jedina srpska partija koja je predložila svoje kandidate za predsednike opština i to Gorana Rakića za severni deo Kosovske Mitrovice, Zorana Todića za Leposavić, Vučinu Jankovića za Zvečan i Srđana Vulovića za Zubin Potok. Predizborna kampanja će trajati od 13. do 17. maja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar