U trendu

Šta učesnici protesta traže?

Posle dva dana protesta, učesnici – Studenti NS, kako se potpisuju na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, kao i njihove kolege iz Beograda, tokom dana pokušali su da „usaglase“ zahteve iza kojih bi svi zajedno stali.

Tako se najpre na „novosadskoj“ Fejsbuk stranici pojavio tekst zahteva, predložen učesnicima protesta u Beogradu i Subotici.

To su: smena članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smena članova saveta REM, zbog nereagovanja na, kako tvrde, više stotina prekršaja i prijava, te razrešenje Maje Gojković, zbog blokade rada Narodne skupštine.

Traže i smenu „glodura RTS i urednika informativnog programa RTS, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“.

U slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, kako se navodi na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, tražiće se vanredni parlamentarni izbori, a protesti će trajati do ispunjenja zahteva.

„Ovo su predlozi studenata NS univerziteta, noćas usaglašeni, podrzaće ih večeras i studenti subotičkog univerziteta. Valjalo bi i BG“, navedeno je.

Mediji su potom preneli da su beogradski studenti prihvatili te zahteve i dodali dva nova – sređivanje biračkih spiskova i elektronsko glasanje.

Popodne se, međutim, oglasio i Studentski pokret Novog Sada, pridružujući se ovim zahtevima, ali dodaje i svoj – „kompletnu smenu vlasti“ i poziva vojni i policijski sindikat i radnike Goše da im se pridruže u protestu.

„Mi podržavamo iznete zahteve i aktivno ćemo raditi na njima, ali zbog ozbiljnosti trenutne situacije, a uoči protesta vojnog i poliicijskog sindikata te radnika Goše kao i svih drugih radnika i zaposlenih koje ovim putem pozivamo da nam se pridruže“, navode na istom nalogu iz Studentskog pokreta Novog Sada.

Kako kažu, odlučili su da „zaoštre“ zahteve, pa traže i kompletnu smenu vlasti i oslobadanje medija od partijske kontrole, obustavu sprovodenja mera štednji kroz plate i penzije, te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova.

„U narednom periodu cemo raditi na tome da se povežemo sa radničkim sindikatima, penzionerima I studentima iz svih krajeva Srbije, kako bismo ove zahteve artikulisali još bolje I svi zajedno stali iza njih, navode iz tog Pokreta na fejsbuk stranici „Protiv diktature“ i pozivaju građane da im se pridruže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.